Wat is bekkenbodem fysiotherapie?

Bekkenbodem fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van problemen in de bekkenbodem. De bekkenbodem is een groep spieren en ligamenten die de onderkant van het bekken ondersteunen en een essentiële rol spelen in de functionele gezondheid van je urinewegen, darmen, en seksuele functies. Deze therapie helpt bij het versterken, ontspannen en juist gebruiken van deze spieren om een reeks van klachten te verlichten of te voorkomen.

Bij welke klachten helpt bekkenbodem therapie?

Bekkenbodemtherapie kan bij diverse klachten uitkomst bieden. Veelvoorkomende problemen zijn incontinentie (zowel urine- als ontlastingsincontinentie), verzakking van organen (zoals de blaas, baarmoeder of darmen), pijn in het bekkengebied, en seksuele disfuncties die gerelateerd zijn aan de bekkenbodem. Ook mensen die last hebben van chronische bekkenpijn kunnen baat hebben bij deze vorm van therapie.

Hoe herken je bekkenbodem klachten?

Het herkennen van bekkenbodemklachten is niet altijd eenvoudig, omdat de symptomen divers zijn en soms lijken op die van andere aandoeningen. Veel voorkomende signalen zijn onder meer ongewild urineverlies bij inspanning, zoals hoesten, niezen of sporten, een zwaar of drukkend gevoel in het bekken, moeite met het ophouden van ontlasting, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, en terugkerende blaasontstekingen. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om een bekkenbodemspecialist te raadplegen.

Bekkenbodem therapie bij zwangerschap en na de bevalling

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is bekkenbodemtherapie bijzonder relevant. Zwangerschap en bevalling kunnen een grote druk leggen op de bekkenbodem, wat kan leiden tot verzwakking of beschadiging van deze spieren. Therapie kan helpen om de spieren te versterken en te leren hoe je ze correct aanspant en ontspant, wat bijdraagt aan het herstel na de bevalling en het voorkomen van toekomstige problemen zoals incontinentie en verzakking.

Hoe lang duurt Bekkenbodemtherapie?

De duur van bekkenbodemtherapie varieert per persoon en is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten, evenals van de individuele vooruitgang. Gemiddeld kan men denken aan een periode van enkele weken tot maanden. In de beginfase vinden sessies mogelijk wekelijks plaats, waarna ze kunnen afnemen naarmate je meer leert over het zelfstandig beheren en trainen van je bekkenbodem. Een belangrijk aspect van de therapie is het thuis uitvoeren van oefeningen, wat een cruciale rol speelt in het succes op lange termijn.

Hulp zoeken bij klachten

De bekkenbodem speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid, en problemen hiermee kunnen een aanzienlijke impact hebben op je levenskwaliteit. Gelukkig biedt bekkenbodem fysiotherapie een effectieve aanpak om deze problemen te behandelen en te voorkomen. Door je bekkenbodemspieren te versterken en correct te leren gebruiken, kun je veelvoorkomende klachten aanpakken en je welzijn verbeteren.

Of je nu te maken hebt met klachten na een zwangerschap, last hebt van incontinentie, of pijn ervaart in het bekkengebied, bekkenbodemtherapie kan de oplossing bieden die je zoekt. Door te kiezen voor deze gespecialiseerde vorm van fysiotherapie, investeer je in je gezondheid en welzijn op zowel de korte als de lange termijn.

Het is belangrijk om niet te wachten met het zoeken naar hulp. Hoe eerder je begint met therapie, des te beter zijn de kansen op een volledig herstel en het voorkomen van verdere complicaties. Als je enige van de besproken symptomen ervaart, aarzel dan niet om contact op te nemen met een gespecialiseerde fysiotherapeut. Jouw welzijn is het waard om voor te vechten, en met de juiste begeleiding kun je stappen zetten naar een gezonder en comfortabeler leven.

    Afspraak maken

    Luisteren naar uw lichaam en tijdig professionele hulp zoeken is essentieel voor uw gezondheid. Als u een van de besproken signalen herkent, aarzel dan niet om actie te ondernemen. Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

    U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

    × Kunnen wij u helpen?