Wat is een acute knieblessure en hoe kan de fysio hierbij helpen

Ongeveer een op de tien sportblessures is een acute knieblessure. Daarmee is het de sportblessure die het meeste voorkomt!

Bij de helft van de gevallen is geen behandeling nodig. In veel gevallen is de knie alleen maar verstuikt. Dan is de knie binnen zes tot twaalf dagen volledig hersteld.

Maar bij de andere helft is er dus wel hulp nodig! Ruim de helft van deze knieklachten wordt behandeld door een fysiotherapeut omdat er begeleiding van een expert nodig is om blijvende schade te voorkomen.

Er kan bijvoorbeeld een ernstige blessure zijn zoals gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus, een gescheurde spier of een breuk in één van de botten van de knie.

Ernstige blessures herstellen niet altijd vanzelf. Soms is een brace of een operatie nodig. Een fysiotherapeut kan u in dit geval doorverwijzen naar de juiste zorg.

acute knieblessure

Wat zijn de klachten bij een acute knieblessure

Een acute knieblessure kan deze klachten veroorzaken:

• Pijn direct of kort na het moment van verdraaien, verstappen of vallen
• De knie wordt meteen of een dag later dik. Soms wordt het onderbeen ook dik
• De knie wordt blauw
• Moeite met volledig strekken en/of buigen van de knie
• Tintelingen in het onderbeen of de voet
• Moeite met lopen en traplopen
• Gevoel dat u door uw knie zakt
• Gevoel dat de knie op slot gaat

Niet al deze klachten treden op. Het kan zijn dat de knie dik is en moeilijk buigt, naar dat er geen tintelingen zijn. Wanneer er echter meerdere van de symptomen uit bovenstaande opsomming aanwezig zijn, dan is de kans zeer groot dat het om een acute knieblessure gaat.

Wat kan Fysio Broekhuizen voor u betekenen bij een acute knieblessure

Bij acute pijn in of rondom de knie is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is. Is de knie alleen maar verstuikt of is het ernstiger?

U kunt bijvoorbeeld ook gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus of een botbreuk hebben. Wij helpen bij het stellen van een diagnose (eventueel met behulp van echografie). Soms moet er in het ziekenhuis een röntgenfoto of scan van uw knie worden gemaakt. Dit gebeurt altijd na overleg met de huisarts.

In veel gevallen is dit gelukkig niet nodig en kunnen we direct starten met het herstel van uw knie.
Krijgt u het advies om een brace te gebruiken dan kunnen wij u helpen bij het opmeten en uitkiezen van de juiste brace. Gebruik alleen een brace die de fysiotherapeut of specialist voorschrijft. Braces die u kunt kopen bij de apotheek of sportzaak beschermen onvoldoende.

Als u geen breuk, gescheurde knieband, kapotte meniscus of gescheurde spier hebt, kunt u meestal na zes tot twaalf weken uw normale activiteiten weer hervatten en sporten. Wanneer we samen een behandelplan opstellen, maken we altijd een tijdlijn met wanneer we verwachten dat u weer pijnvrij bent en uw normale activiteiten weer kunt oppakken.

Vanzelfsprekend is dit behandelplan altijd maatwerk, omdat iedereen weer anders is. Wij hopen daarom dat u contact met ons opneemt zodat we een behandelplan op kunnen stellen dat op uw lijf geschreven is!

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?