Voorste kruisband gescheurd? Fysiotherapie helpt bij herstel!

Sporten is goed voor onze fysieke en mentale gezondheid. Maar sporten kan soms ook tot leiden tot pijnlijke en langdurige blessures zoals bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband. Maar wat is een gescheurde kruisband precies? Welke klachten ervaart u hierbij en hoe kan fysiotherapie bijdragen aan het herstel hiervan? Wij vertellen u meer!

Wat is een gescheurde voorste kruisband?

Het kniegewricht is een stabiel gewricht. Hier zorgen de vele banden (ligamenten) van de knie voor. Midden in het kniegewricht liggen twee kruisbanden: de voorste kruisband en de achterste kruisband.

De voorste kruisband zorgt ervoor dat:

  • Het scheenbeen niet naar voren beweegt t.o.v. het bovenbeen
  • Het scheenbeen niet te ver kan draaien t.o.v. het bovenbeen

De voorste kruisband geeft stabiliteit aan de knie bij draaibewegingen en voor- en achterwaartse bewegingen. Daarnaast ondersteunt de voorste kruisband de binnen- en de buitenband, die ook stabiliteit bieden aan de knie. Wanneer u door een verkeerde beweging of verdraaiing uw voorste kruisband scheurt wordt de knie erg instabiel.

Vaak gaat deze blessure ook gepaard met letsel van de meniscus, het kraakbeen of andere banden. Een gescheurde voorste kruisband kan in elke leeftijdsfase ontstaan, maar komt het meest voor in de leeftijd van 15 tot 35 jaar.

Hieronder vertellen we u meer over welke klachten u kunt ervaren.

Klachten bij een gescheurde voorste kruisband

Bijna driekwart van alle gescheurde kruisbanden doet zich voor tijdens het sporten. Veelal ontstaat het letsel wanneer de knie blijft staan terwijl uw lichaam al wegdraait. Op het moment dat de kruisband scheurt, voelt het vaak alsof er iets knapt. Veel mensen horen dan ook daadwerkelijk een knappend geluid in de knie. Daarnaast voelt het alsof het onderbeen loskomt van het bovenbeen.

Doordat er een bloeding ontstaat in het kniegewricht wordt deze meestal binnen het uur pijnlijk en dik. Ook kunt u na het ongeval bijna niet meer op het been staan. Het beste is om krukken te gaan gebruiken om de pijn te verminderen en de zwelling te laten afnemen. Hierna kan er gestart worden met een conservatieve of operatie behandeling. Wat de voorkeur heeft zal uw orthopedisch chirurg met u bespreken.

Behandeling na een gescheurde kruisband

Zoals eerder aangegeven kan er gekozen worden voor een conservatieve of een operatieve behandeling. Of er wel of niet geopereerd wordt hangt af van de mate van instabiliteit en de wens om weer volledig te kunnen sporten. Zo zal een hardloper of wielrenner makkelijker zonder een voorste kruisband kunnen dan een voetballer of hockeyer.

Bij zowel een conservatieve behandeling of een operatie is oefentherapie noodzakelijk ter verbetering van de stabiliteit en bewegelijkheid van het kniegewricht.

Daarnaast gaat u onder begeleiding van onze fysiotherapeut de belastbaarheid van uw knie verder opbouwen. Hierbij wordt er onder andere aandacht besteed aan hoe u loopt en doet u spierkrachtoefeningen en balansoefeningen.  Afhankelijk van uw doelen wordt er een trainingsschema voor u opgesteld. Zowel bij een conservatieve of operatiebehandeling dient u rekening te houden met  een herstelperiode van 6 tot 12 maanden.

Afspraak maken?

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?