Volledig herstellen met Fysiotherapie van een Verstuikte Enkel
De termen verstuikte enkel en verzwikte enkel worden nog al eens door elkaar gehaald en door elkaar gebruikt. De term “verzwikte enkel” wordt gebruikt wanneer iemand door zijn enkel is gegaan, zonder dat de enkelbanden hierbij gescheurd zijn. De banden kunnen wel opgerekt zijn, maar er is geen echte schade aan de banden. Bij een verstuikte enkel is dit wel het geval, hierbij is daadwerkelijk sprake van één of meerdere scheuren/scheurtjes in de enkelbanden. Een verstuikte enkel is dus ook een zwaardere blessure dan een verzwikte enkel.
In deze blog richten we ons op de verstuikte enkel, we vertellen u meer over wat u te wachten staat wanneer u net uw enkel heeft verstuikt en wat u kunt doen om sneller en beter te herstellen.
Wat is er aan de hand bij een verstuikte enkel
Uw enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en enkelbanden. Die lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht.
We hebben hierboven al genoemd wat er eigenlijk met die banden gebeurt. De enkel is dubbelgeklapt waardoor de enkelbanden zijn opgerekt en er kleine scheurtjes zijn ontstaan. Deze scheurtjes zorgen direct voor een (flinke) zwelling en een bloeduitstorting rondom de enkel. Dit gaat meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel. De enkel klapt dus naar binnen, waardoor de buitenste banden worden opgerekt.
Een verstuikte enkel ontstaat vaak als u éven niet oplet. U ziet een drempel over het hoofd, komt ongelukkig terecht na een val of u landt verkeerd na een sprong tijdens het sporten. Plotseling kantelt uw voet te ver naar binnen of naar buiten.
Au! U heeft een verstuikte enkel.
Als u een verstuikte enkel heeft, is staan en lopen pijnlijk en de enkel kan dik en blauw worden doordat er bloedvaatjes stuk zijn gegaan. Normaal gesproken kunt u met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen. Na zes tot acht weken functioneert u enkel weer normaal en na acht tot twaalf weken kunt u weer sporten.
Wat kunt u zelf doen tegen een verstuikte enkel en wanneer heeft u hulp nodig
Begin na de blessure zo snel mogelijk met koelen. Dit verminderd de zwelling waardoor er minder druk op de weefsels komt en waardoor u dus minder pijn hebt.
De behandeling bestaat vooral uit bestrijding van pijn en zwelling. Na twee weken kunt u meestal gewoon weer lopen. Maar verrekte enkelbanden kunnen ook aanhoudende klachten geven of chronisch worden. Want wanneer de zwelling weg is, maar u nog wel last heeft van de gescheurde enkelbanden dan is fysiotherapie nodig. De schade is in dat geval te groot om zelf door het lichaam zonder ondersteuning door een fysio te worden opgelost.
Want een enkelbandblessure kan echter ook chronisch worden. Uw enkel blijft dan pijnlijk en instabiel. Ook heeft u het gevoel dat u ieder moment uw enkel weer kunt verzwikken. Deze angst vergroot de kans op een nieuwe blessure. Als u langdurig klachten heeft, kan dit leiden tot vermindering van kracht en coördinatie. Soms neemt na verloop van tijd ook het uithoudingsvermogen af omdat de spieren zwakker worden doordat ze minder worden gebruikt. Er ontstaat op deze manier een vicieuze cirkel die de steeds zwakker en pijnlijker maakt.
Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij een verstuikte enkel?
Behandeling en begeleiding door een fysiotherapeut heeft u dus nodig als u:
• U klachten blijft houden
• Uw enkel dik of blauw blijft
• Uw enkel na verloop van tijd niet kunt belasten zoals vroeger
• U chronische klachten (instabiel, dik worden) hebt
We onderzoeken je enkel en bespreken daarna met u het verwachte herstel. We starten met advies en oefeningen, en stellen een persoonlijk behandelplan op. Bij het opstellen van het behandelplan, bespreken we samen ook of het mogelijk is uw werk uit te oefenen of wanneer u dit weer kan hervatten. Ook kijken we samen naar het moment dat u weer kunt gaan sporten.
We richten ons bij de behandeling op het terugbrengen van stabiliteit en motiliteit. Dit betekent dat we er door gerichte oefeningen voor zorgen dat de enkel weer steviger wordt maar dat deze ook weer bewegelijker wordt. Omdat we hierbij ligamenten (enkelbanden) versterken, gaat dit proces relatief langzaam. Spieren zijn beter doorbloed en groeien daarom snel. De enkelbanden bestaan uit bindweefsel waardoor het lichaam langer nodig heeft om deze te herstellen.
Het goede nieuws is dat met de juiste ondersteuning de enkelbanden dus wel kunnen herstellen!
Wij komen graag met u in contact om samen in kaart te brengen hoe u weer helemaal gezond kunt worden.