Valpreventie, ook aan huis!

Soms komt bij ouder worden ook de angst om te vallen. Dit zorgt ervoor dat u minder gaat bewegen en simpele dingen als wandelen of boodschappen doen niet meer durft. Tevens kan dit leiden tot eenzaamheid en achteruitgang van uw gezondheid. Dan kan valpreventie precies zijn wat u nodig heeft. Maar wat zijn de oorzaken van vallen en wat is valpreventie nu precies? Wij leggen het u uit!

Oorzaken van vallen

Vallen heeft verschillende oorzaken. We vallen tenslotte al vanaf dat we klein zijn. Echter kan vallen op latere leeftijd zorgen voor angst en gezondheidsproblemen. Soms heeft vallen te maken met omgevingsfactoren en soms ook met uw eigen lichaam. Als u wat ouder bent kunt u last hebben van slecht zicht, duizeligheid of verminderde spierkracht. Hierdoor kunt u minder stevig op uw benen staan.

Maar vallen kan ook met uw omgeving te maken hebben. Zo kan er bijvoorbeeld een hoge drempel zijn, slechte verlichting of een omhoog staand kleed. Hoewel niet elke val voorkomen kan worden is het wel van belang om het risico op vallen te verkleinen. Hier kan valpreventie de uitkomst voor zijn.

Valpreventie aan huis

Wat is valpreventie?

Valpreventie is een verzamelnaam voor verschillende maatregelen om vallen te voorkomen. Tijdens de valpreventie gaat u samen met de fysiotherapeut aan de slag om het risico op vallen te verkleinen. De valpreventie bestaat uit het geven van voorlichting, beweegoefeningen gericht op uw algehele fitheid, spierversterkende oefeningen en het vinden en behouden van balans.

Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het veilig opstaan en lopen. Hiervoor worden diverse spelvormen gebruikt en bootsen we valgevaarlijke situaties na om u te leren hier goed en veilig mee om te gaan.

Voor wie is de valpreventie bedoeld?

De valpreventie is bedoeld voor ouderen die zich onzeker voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al eens eerder zijn gevallen. Dit noemen we een verhoogd valrisico. Loopt u met een rollator dan bent u uiteraard ook van harte welkom.

Lukt het u niet om naar de praktijk te komen en woont u in Harmelen, Vleuterweide, De Meern of Veldhuizen? Dan komt onze fysiotherapeut bij u aan huis. Woont u iets verder weg? Neem dan vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
De valpreventie wordt in veel gevallen rechtstreeks door de zorgverzekeraar vergoed. Bij vragen helpen wij u graag.

Afspraak maken?

Wilt u ook graag de kans op vallen verkleinen, meer veiligheid in uw eigen woning en meer vertrouwen in eigen handelen krijgen? Of heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?