Kies voor effectieve ondersteuning van uw kind met SI therapie

Overal om ons heen zijn prikkels. Geluiden, lichten, kleuren, ga zo maar door. Een goede verwerking hiervan is dus erg belangrijk. Wanneer iemand last heeft van een verstoorde prikkelverwerking, kan Sensorische Informatieverwerkingstherapie (SI therapie) worden toegepast. Deze therapie is geschikt voor alle leeftijden en ontwikkelingsniveaus, maar in dit artikel spitsen wij ons toe op de toepassing bij kinderen. Bent u benieuwd of uw kind hier baat bij zou kunnen hebben en wat het precies inhoudt? In dit artikel vertellen wij u hier graag iets meer over.

Wat is een verstoorde prikkelverwerking?

SI therapie is erop gericht om de prikkelverwerking vanuit de zintuigen te verbeteren. De zintuigen verrichten namelijk nogal wat werk op een dag. Op elk geluid, elke geur, en elke aanraking wordt gereageerd. Bijvoorbeeld bij het langsrijden van een brandweerwagen zien de ogen de zwaailichten, de oren horen de sirene en de huid voelt de windvlaag. Deze informatie wordt allemaal doorgegeven aan de hersenen die het verder verwerken.

SI therapie kind

Wat is een verstoorde prikkelverwerking?

Wanneer iemand problemen heeft met de verwerking van prikkels kan dit veel energie kosten. Bijvoorbeeld doordat allerlei onnodige informatie wordt verwerkt, welke er normaal gesproken uitgefilterd wordt. Het is lastig om dit snel te herkennen, aangezien het per persoon verschilt hoe dit probleem zich uit. Het kan zo zijn dat het kind zich snel terugtrekt uit drukke situaties, of dat het kind heel actief of emotioneel reageert. Ieder lichaam werkt anders en dus uit dit probleem zich ook bij iedereen anders.

Een probleem met het verwerken van prikkels betekent niet dat het kind overal problemen mee heeft. Vaak betekent het dat het moeite heeft met één domein, bijvoorbeeld visuele prikkels, of juist problemen met aanraking.

In het algemeen zijn er 3 vormen van een verstoorde prikkelverwerking te onderscheiden. Eén daarvan is modulatie problematiek. Dit houdt in dat het kind te sterk, of juist te zwak reageert op prikkels. Bij problemen met de discriminatie van prikkels kan het kind minder goed onderscheid maken tussen de verschillende zintuiglijke prikkels, waardoor het allemaal in elkaar overloopt. De derde variant is sensomotorische problematiek. Hierbij vindt het kind het lastig om bewegingen goed te plannen en uit te voeren.

Hoe werkt SI therapie?

SI therapie kan worden gegeven door een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist wanneer deze een vervolgopleiding Sensorische Integratie heeft gevolgd. Vaak werken de verschillende disciplines ook samen waardoor de problematiek vanuit meerdere hoeken wordt bekeken.

Ten eerste wordt er gekeken of uw kind daadwerkelijk problemen heeft met prikkelverwerking. Aan de hand van een vragenlijst, observatie en een eventueel bezoek aan huis wordt vastgesteld waar uw kind moeite mee heeft. Wanneer wij een goed beeld hebben van de situatie, kan het behandelplan worden opgesteld.

Dit behandelplan bestaat onder andere uit adviezen en het gezamenlijk maken van een dagindeling voor het kind. Door de activiteiten van de dag aan te passen zorgen we ervoor dat de hoeveelheid prikkels wordt afgestemd op de situatie van het kind. Hierdoor kan overprikkeling, of juist onderprikkeling worden voorkomen. Verder wordt ook geleerd hoe je de overprikkeling of onderprikkeling kan herkennen.

Naast het geven van adviezen worden er ook behandelingen gegeven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van spelmateriaal wat de zintuigen van het kind stimuleren. Dit wordt dan ook vaak op een speelse manier gegeven, waarbij het kind zelf inbreng heeft en dus ook kan laten zien wat het wel kan.

Fysiotherapie Broekhuizen

Bent u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt of heeft u nog vragen? Bij ons bent u aan het juiste adres. Wij beschikken over een groot team met verschillende expertises, waardoor u altijd bij ons terecht kunt voor de juiste zorg: zorg waarbij persoonlijke aandacht centraal staat.

Door onze ruime openingstijden kunt u altijd binnen 48 uur terecht. Dus wilt u graag langskomen voor een afspraak? Neem dan vooral contact met ons op en wie weet tot snel, in onze praktijk in Vleuten of Harmelen!

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?