Mindfulness & ademhaling therapie

Mindfulness is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je leert om met aandacht en mildheid aanwezig te zijn in het hier en nu en weer te genieten van de (kleine) dingen om je heen. Het klinkt soms wat zweverig maar dat is het zeker niet.

Mindfulness maakt onderdeel uit van psychosomatische fysiotherapie en wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.

 

Neem direct contact op.



    Voor wie is mindfulness geschikt?

    Mindfulness is geschikt voor vrijwel iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levenssituatie:

    Stress: Mindfulness helpt bij het verminderen van stress door je bewust te maken van het huidige moment en je gedachten en emoties op een niet-oordelende manier te observeren.

    Angst of depressie: Mindfulness kan helpen bij het reguleren van je emoties en het verminderen van piekeren, wat vaak bijdraagt aan angst of depressieve gevoelens. Het bevordert een grotere acceptatie van negatieve gedachten zonder erin vast te blijven zitten.

    Werkdruk en burn-out (preventie): Mensen die zich overbelast voelen door werk of andere verplichtingen kunnen mindfulness gebruiken om zich beter te concentreren, effectiever om te gaan met druk en veerkrachtiger te worden.

    burnout of depressie.

    Chronische pijn: Er zijn onderzoeken die aantonen dat mindfulness kan helpen bij het beter omgaan met chronische pijn door je perceptie van pijn te veranderen en minder gefocust te raken op het ongemak.

    Aandacht willen verbeteren: Mindfulness helpt je om je aandacht te trainen, wat nuttig kan zijn voor iedereen die moeite heeft met concentratie of snel afgeleid wordt.

    Leidinggevenden en professionals: In drukke werkomgevingen kan mindfulness helpen om meer in balans te blijven, betere besluitvorming te bevorderen en het vermogen om met moeilijke situaties om te gaan te verbeteren.

    Sporters of mensen die actief zijn: Mindfulness wordt ook gebruikt in sport om focus te verbeteren, prestaties te optimaliseren en stress voor of na een prestatie te verminderen.

    Dementie: Mindfulness kan ouderen helpen om hun mentale gezondheid te bevorderen en beter met cognitieve achteruitgang om te gaan.

    Gezinnen en opvoeders: Het kan ook nuttig zijn voor ouders of mensen die met kinderen werken, omdat het hen helpt met geduld, het versterken van empathie en het behouden van kalmte in uitdagende situaties.

    Kortom, mindfulness is geschikt voor iedereen die zijn of haar mentale en emotionele welzijn wil verbeteren, meer rust en balans zoekt, of beter wil leren omgaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. Het is geen therapie, maar een vaardigheid die door iedereen geleerd kan worden om de kwaliteit van het leven te verbeteren.

    zelfvertrouwen, balans en vriendelijkheid

    Wat is het effect van mindfulness?

    Mindfulness heeft veel positieve effecten. Het beïnvloedt je brein en is goed voor je immuunsysteem. Je leert om beter te ontspannen en te genieten en krijg je meer zelfvertrouwen, balans en vriendelijkheid naar anderen! Daarnaast vermindert het stress, bevordert het emotioneel welzijn en verbetert de concentratie door je bewust te maken van het huidige moment. Het helpt negatieve gedachten te observeren zonder te oordelen, wat angst, depressie en impulsief gedrag kan verlichten. Mindfulness vergroot zelfcompassie, verhoogt veerkracht en verbetert relaties. Het bevordert ook een betere slaap, vermindert pijnperceptie en ondersteunt lichamelijke gezondheid door ontspanning en een lager stressniveau. Het leidt tot een groter gevoel van rust en balans.

     

     

    FAQ’s

    Wat is mindfulness en hoe werkt het?

    Mindfulness is het bewust aandacht geven aan het huidige moment zonder oordeel. Het helpt je om niet op de automatische piloot te reageren, maar je bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties. Door deze aandachtstraining leer je negatieve patronen te doorbreken en rustiger te reageren op stressvolle situaties. Dit bevordert niet alleen je mentale welzijn, maar ook je fysieke gezondheid door het verminderen van spanningen en chronische pijnklachten.

    Hoe vaak moet ik mindfulness oefenen voor resultaat?

    De meeste mensen merken positieve effecten van mindfulness als ze het dagelijks oefenen. Zelfs met maar 10 minuten per dag kun je al verbeteringen in focus, stressmanagement en algeheel welzijn ervaren. Het is belangrijk om geduldig te zijn, aangezien de voordelen van mindfulness toenemen met regelmatige beoefening. Na enkele weken tot maanden kan het je helpen om beter met dagelijkse uitdagingen om te gaan en veerkrachtiger te worden in stressvolle situaties.

    Helpt mindfulness bij specifieke klachten zoals stress of pijn?

    Ja, mindfulness is effectief bij het verminderen van stress en pijn. Onderzoek toont aan dat het de productie van stresshormonen kan verlagen en je helpt om beter met chronische pijn om te gaan. Door aandacht te geven aan je lichaam en geest zonder te oordelen, leer je beter omgaan met ongemak en kun je negatieve gedachtenpatronen verminderen. Dit maakt mindfulness een waardevolle aanvulling op behandelingen voor stress, angststoornissen, en chronische pijnklachten.

    Kan ik mindfulness combineren met andere therapieën?

    Zeker! Mindfulness kan goed worden gecombineerd met andere behandelmethoden zoals fysiotherapie, psychotherapie, of medicatie. Het helpt vaak om een holistischere aanpak te creëren, waarbij zowel lichaam als geest worden behandeld. Bij psychosomatische klachten (waarbij fysieke en mentale factoren een rol spelen) is mindfulness een krachtige aanvulling op andere therapieën. Overleg altijd met je fysiotherapeut om een op maat gemaakt behandelplan op te stellen dat het beste bij jouw situatie past.

    Wordt mindfulness vergoed door mijn zorgverzekering?

    Mindfulness valt onder psychosomatische fysiotherapie en wordt net als reguliere fysiotherapie gewoon vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Twijfel je of jouw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt? Neem dan gerust contact met ons op, we kijken graag met je mee. 

    Vergoeding zorgverzekeraars

    Mindfulness is een onderdeel van psychosomatische fysiotherapie. Hierdoor wordt het gewoon vergoed door de zorgverzekeraar wanneer je aanvullend bent verzekerd. Ben je niet verzekerd of heb je geen vergoeding meer over? Bekijk dan onze tarieven.

    U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

    × Kunnen wij u helpen?