Manuele therapie

Met manuele therapie (ook wel het kraken genoemd) kunnen wij de gewrichten beter laten functioneren en de houding en bewegingen direct verbeteren. Manuele therapie kan worden ingezet bij het herstellen of verminderen van functiestoornissen en pijn of bij het verbeteren van vaardigheden in het dagelijks functioneren, werk en sport. Wanneer reguliere fysiotherapie onvoldoende werkt is het altijd verstandig om er een manueel therapeut naar te laten kijken.

Neem direct contact op.  Manuele therapie Behandeling

  De manuele therapie kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten worden toegepast. Eén van de technieken die veel wordt gebruikt is een manipulatie. Hierbij vindt een korte snelle beweging plaats waarvoor weinig tot geen kracht nodig is. U kunt hierbij een “klik” horen maar dit is niet noodzakelijk om de manipulatie te laten slagen. De meeste mensen ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel maar vinden dit over het algemeen niet pijnlijk. Bang hoeft u er ook niet voor te zijn. De manueel therapeut weet wat hij doet en het is ongevaarlijk.

  Manuele therapie
  manuele therapie fysio

  Direct effect

  De effecten van de manipulatie zijn vaak meteen merkbaar: u voelt een directe verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van manuele therapie bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Soms zitten de gewrichten zo vast dat het nodig is om de behandeling nog een keer te herhalen. Daarom adviseren we ook er niet te lang mee rond te lopen. Merkt u dat het vast zit kom dan gerust langs.

  Hoe snel werkt Manuele therapie?

  Manuele therapie is een behandelingsvorm die zich richt op het verbeteren van de bewegingsfuncties van het lichaam, met name van de wervelkolom en de gewrichten. De snelheid waarmee manuele therapie resultaten oplevert, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van de klachten, de oorzaak van de beperkingen en de reactie van het individuele lichaam.

  In veel gevallen ervaart u na de eerste sessie al een zekere verlichting van symptomen. Manuele therapie omvat vaak specifieke mobilisatie- en manipulatietechnieken, die bedoeld zijn om de bewegingsvrijheid te vergroten en eventuele blokkades op te heffen. Hierdoor kan er direct na de behandeling een gevoel van soepelheid en ontspanning optreden.

  Voor langdurige en structurele verbeteringen is het echter vaak nodig om een reeks behandelingen te ondergaan. Het tempo van verbetering kan per individu verschillen, afhankelijk van factoren zoals de aard van de aandoening, de algemene gezondheidstoestand en de mate van therapietrouw.

  Het is belangrijk op te merken dat manuele therapie vaak deel uitmaakt van een uitgebreider behandelplan, dat mogelijk ook oefeningen, advies over houding en levensstijl, en andere therapeutische benaderingen omvat. Samen met de therapeut kunt u realistische verwachtingen opstellen en het behandeltraject bespreken om een optimaal resultaat te bereiken.

  Hoe vaak mag u Manuele therapie?

  De frequentie van manuele therapie hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van de klachten, de individuele respons op de behandeling, en de aanbevelingen van de behandelend therapeut. Over het algemeen wordt manuele therapie in de beginfase van behandeling vaak wat intensiever ingezet, waarna de frequentie kan worden aangepast op basis van de voortgang.

  In veel gevallen wordt manuele therapie aanvankelijk wekelijks toegepast om snel resultaat te boeken en symptomen te verminderen. Naarmate de klachten verminderen en de mobiliteit verbetert, kan de frequentie worden verminderd. Sommige mensen ervaren aanzienlijke verbetering na slechts enkele sessies, terwijl anderen een langere reeks behandelingen nodig hebben voor duurzame resultaten.

  Naast de frequentie van behandeling is het essentieel dat u samenwerkt met de therapeut en eventuele oefeningen of adviezen voor thuiszorg opvolgt. Dit draagt bij aan het behoud van de behaalde resultaten en het voorkomen van terugkerende klachten.

  Het is altijd raadzaam om de behandelingsfrequentie direct met de manueel therapeut te bespreken. Samen kunnen we een behandelplan opstellen dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en reacties.

  Opleiding

  Om als manueel therapeut werkzaam te mogen zijn volgden wij na de opleiding fysiotherapie een post-HBO opleiding voor manuele therapie. Hiermee hebben wij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door deze gespecialiseerde opleiding zijn wij uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen. En kan voor elk lichaam een oplossing op maat worden opgesteld.

  Registratie

  Wij staan als erkend manueel therapeut geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT).

  U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

  × Kunnen wij u helpen?