Slaapproblemen

  • Slaap is volgens wikipedia een periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn waarbij het lichaam tot rust komt.
  • Slaap wordt gekenmerkt door subjectieve kenmerken als goed slapen, slecht ,diep en oppervlakkig slapen.
  • Er bestaat geen vaste norm voor het aantal uren dat iemand slaap nodig heeft. Er zijn korte slapers die aan 5 uur genoeg hebben en slapers die zich na 10 uur slaap nog niet uitgerust voelen.
  • Slaap zorgt voor herstel van hersenen/geest en lichaam, behoud van energie en consolidatie van geheugen en leren


Maar wat als dat slapen niet zo lekker gaat?
Veel wakker liggen, woelen, niet door kunnen slapen, moe wakker worden en je niet uitgerust voelen doet niemand goed. Duurt dit te lang dan heeft het slaaptekort een negatief effect op je concentratie en reactievermogen, je humeur en op de lange duur ook op je gezondheid.

Aan slaapproblemen kan van alles ten grondslag liggen. Iedereen kampt wel eens met slaapproblemen. Slapeloosheid, nachtmerries, praten in je slaap, extreme vermoeidheid, stress, jetlag, er bestaan wel 80 soorten slaapstoornissen.

Veel slaapstoornissen worden echter veroorzaakt door een slechte slaaphygiëne. Dat zijn slechte slaapgewoontes en verkeerde omstandigheden.
De psychosomatische fysiotherapeut kijkt samen met u naar uw lichamelijk functioneren en uw slaapgewoonten. De oorzaak van uw slaapproblemen wordt inzichtelijk gemaakt en u wordt begeleid naar een gezonde slaap.