Reumatoide artritis

  • Reumatoïde artritis is een chronische ziekte die vooral de gewrichten aantast.
  • Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid.
  • Medicatie zorgt dat de ziekte minder snel erger wordt.
  • Het is belangrijk dat je actief blijft, zonder je lichaam te overbelasten.
  • Fysiotherapie kan helpen als je last hebt van vermoeidheid, verminderde spierkracht, of als je een slechtere conditie hebt.

Wat is reumatoide artritis?
Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte. Chronisch betekent dat het niet meer over gaat. De ziekte tast vooral gewrichten en de lichaamsstructuren daaromheen aan. Maar ook andere delen van het lichaam kunnen aangetast zijn, zoals de huid, het hart en de longen. In Nederland hebben bijna een kwart miljoen mensen reumatoïde artritis. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak is onbekend.

De klachten
Mensen met reumatoïde artritis kunnen last hebben van de volgende symptomen:

  • Pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten
  • Ochtendstijfheid
  • Vermoeidheid
  • Minder spierkracht
  • Slechtere conditie
Het verschilt van persoon tot persoon of de ziekte erger wordt en hoe snel. Ook kun je de ene periode meer last hebben van klachten dan de andere periode. Het gebruik van medicijnen zorgt er meestal voor dat de ontsteking in de gewrichten minder wordt. Door roken kan de ziekte juist erger worden.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Als je veel last hebt van de gevolgen van reumatoïde artritis, dan kunnen wij je helpen. Onze fysiotherapeut kan je vooral leren hoe je beter kunt omgaan met je klachten. De therapie bestaat uit diagnostiek en behandeling.

Diagnose
In deze fase bespreken we wat we voor je kunnen betekenen. Ook informeren we wat je klachten zijn. Op jouw beurt vertel jij wat je verwacht van de behandeling en wat je wensen zijn. Vervolgens bespreken we samen de behandelmogelijkheden en beslissen we wat het doel wordt van de therapie. 

Na het vraaggesprek doet de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek. Hierdoor komen we erachter welke activiteiten jou de meeste moeite kosten. Is dat lopen? Of opstaan uit een stoel? Of iets pakken van een hoge plank? Ook onderzoeken waaróm deze activiteiten je zoveel moeite kosten. We bekijken bijvoorbeeld hoe bewegelijk je gewrichten zijn, testen je spierkracht en kijken hoe het gesteld is met je conditie. Om te onderzoeken hoe erg de problemen zijn, kunnen meetinstrumenten helpen. De therapeut kan deze meetinstrumenten later ook gebruiken om te testen of de behandeling geholpen heeft. Voorbeelden van meetinstrumenten zijn: een conditietest, een pijnscore of een vragenlijst over activiteiten uit het dagelijks leven.

Na het onderzoek maken we samen met jou een plan voor een therapie waarmee we de doelstelling kunnen halen.

Behandeling
Om je doel te behalen, is het soms voldoende als je van onze fysiotherapeut advies en informatie krijgt. Het lukt dan om met instructies van de therapeut de oefeningen zelfstandig uit te voeren. In andere gevallen is begeleiding van ons nodig om het doel te behalen. Hoe vaak en hoe lang deze begeleiding nodig is, verschilt sterk van persoon tot persoon en bepaal je in overleg met je therapeut. Het is belangrijk om hier samen goede afspraken over te maken.

De oefeningen zorgen ervoor dat je sterker wordt en dat je conditie verbetert. Soms doe je ook oefeningen om de stijfheid in de gewrichten tegen te gaan en het evenwicht te verbeteren. De oefeningen zijn zoveel mogelijk gericht op activiteiten uit je dagelijks leven. Het is erg belangrijk dat je de oefeningen ook thuis doet en dat je na afloop van de therapie lichamelijk actief blijft. Zo bereik je het beste resultaat en houd je dit resultaat langer vast.

Je kunt bij ons dus terecht voor informatie, advies en oefentherapie. Andere therapeutische behandelingen worden bij reumatoïde artritis in principe afgeraden: die hebben te weinig effect. Soms vinden we het verstandig om een gewricht ‘los te maken’ (mobiliseren). Het zorgt ervoor dat je de oefeningen beter kunt uitvoeren.

Heb je het doel bereikt dat je vooraf samen met ons hebt opgesteld? Dan wordt de behandeling afgerond. Het kan ook zijn dat de behandeling onvoldoende helpt. In dat geval kunnen we je adviseren om naar de huisarts of een specialist te gaan voor overleg over andere mogelijke behandelingen.

Tijdens de laatste afspraak zullen we je vragen wat je van de behandeling vond. Ook krijg je advies over dingen die je thuis zelf kunt blijven doen. Daarnaast spreken we af dat je over een poosje nog eens terugkomt. We kunnen dan kijken hoe het gaat zonder de hulp van onze fysiotherapeut.

Bron: defysiotherapeut.com