Draaiduizeligheid (BPPD)

  • Draaiduizeligheid is een kortdurende vorm van duizeligheid die opkomt bij snelle bewegingen met het hoofd, zoals draaien in bed vooroverbuigen, omhoog- of achteromkijken.
  • De aanvallen van draaiduizeligheid duren meestal hooguit een minuut.
  • Het kan voelen alsof alles gaat draaien, u kunt ook misselijk worden en overgeven.
  • Bij hevige duizeligheidsklachten, kunt u flink worden beperkt in uw dagelijkse bezigheden
  • Draaiduizeligheid wordt ook wel positieduizeligheid of Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd.

Wat u moet weten
De draaiduizeligheid wordt veroorzaakt door kleine kalkkristallen in het evenwichtsorgaan in het oor. Deze kristallen zijn bij draaiduizeligheid verplaatst naar een verkeerde plek binnen het evenwichtsorgaan. Dit kan plotseling gebeuren, ook zonder duidelijke oorzaak.

Probeer alle bewegingen die u normaal maakt wel te blijven maken. Probeer hierbij echter langzaam te bewegen, vooral met de bewegingen die de duizeligheid oproepen.
Wees u bewust van de mogelijke duizeligheidsaanvallen tijdens bijvoorbeeld achterom kijken met fietsen of autorijden. Dit kan gevaarlijk zijn.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
De Epley-manoeuvre is een beweging die wij samen met u kunnen uitvoeren. Hiermee zorgen we ervoor dat de kristallen zich weer terugverplaatsen naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze horen.
Een enkele keer moet deze beweging meerdere malen herhaald worden, het kan zijn dat uw duizeligheid dan langere tijd blijft. In de meeste gevallen bent u echter na een of twee keer van de duizeligheid af. De Epley-manoevre doet geen pijn en is ongevaarlijk.