Kinderfysiotherapie; in dit geval wél kinderspel
In het ziekenhuis zijn er artsen die gespecialiseerd zijn in kindergeneeskunde en in psychologenpraktijken ziet u speciale jeugd- en kinderpsychologen. Kortom, binnen de gezondheidszorg wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen. Niet zo gek als u weet dat kinderen nu eenmaal anders behandeld moeten en wíllen worden dan volwassenen.
Waarom zou dit binnen de fysiotherapie dan anders zijn?
Kinderen zijn geen kleine volwassenen
Natuurlijk hebben kinderen net als volwassenen enkels, knieën en heupen waar zij last van kunnen krijgen, maar het simpelweg behandelen van kinderen als kleine volwassenen is niet de manier om hen van hun klachten af te helpen. Daarnaast komen er binnen de kinderfysiotherapie nog veel meer andere behandelredenen om de hoek kijken, waarvoor een reguliere fysiotherapeut misschien niet genoeg uitkomst kan bieden. Daarom is het belangrijk dat kinderen met klachten worden behandeld door een speciaal daarvoor opgeleide kinderfysiotherapeut.
Wat is een kinderfysiotherapeut precies
Een kinderfysiotherapeut is iemand wie zich, ná het afronden van zijn of haar opleiding fysiotherapie, heeft gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Na het afronden van deze specialisatie beschikt diegene over meer gerichte kennis en vaardigheden dan een reguliere fysiotherapeut. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis over motorische ontwikkeling of bewegingsaandoeningen bij kinderen of het kunnen uitvoeren van extra technische vaardigheden. Zo kan de therapeut aan kinderen een behandeling op maat bieden.
Er zijn verschillende redenen waarom u een kind anders moet behandelen dan een volwassene. Een kind is nog volop in ontwikkeling. Dit is niet alleen lichamelijk, maar ook cognitief, emotioneel en sociaal. Het vereist een andere manier van omgang; hoe communiceert u met een kind? Met welke lichamelijke verschillen ten opzichte van volwassenen moet u rekening mee houden? Hoe legt u bijvoorbeeld aan een kind uit waarom iets pijn doet? En waarom moet hij of zij elke dag oefeningetjes doen om er voor te zorgen dat de pijn weg gaat?
Kinderfysiotherapie, meer dan alleen behandelen van klachten
Daarnaast kan een kinderfysiotherapeut ook uitermate geschikt zijn als ondersteuning bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Binnen elke leeftijdscategorie, van baby’s tot tieners, proberen kinderen verschillende vaardigheden onder de knie te krijgen. Soms hebben zij hier echter even wat meer moeite mee dan hun leeftijdsgenootjes. Dit verschilt van voorkeurshoudingen of een lage spierspanning bij baby’s, tot motoriekachterstanden bij peuters, kleuters of schoolkinderen. Door kinderen al op een jonge leeftijd te ondersteunen vanaf het moment dat het probleem zich voordoet, kunnen toekomstige klachten en beperkingen worden voorkomen.
Tenslotte kan een kinderfysiotherapeut uitstekende hulp bieden aan kinderen met een ziekte of handicap. Hierdoor kunnen zij al op kinderleeftijd een juiste manier vinden om te gaan met hun ziekte of handicap. Hieronder valt bijvoorbeeld het aanleren van een goed looppatroon bij kinderen met een aangeboren afwijking of het leren van ademhalingstechnieken aan kinderen met astma. Zo kunt u, ondanks dat u de aandoening zelf niet kunt voorkomen of genezen, het omgaan met een ziekte of handicap zo optimaal mogelijk maken.
Het belangrijkste is het kunnen bieden van een behandeling op maat, zowel op emotioneel als op fysiek vlak. Speciaal hiervoor opgeleide kinderfysiotherapeuten kunnen daarom voor veel problemen een oplossing bieden, wat een goede reden is om kinderfysiotherapie te verkiezen boven een reguliere therapeut.