Informatie kinderbekkenfysiotherapie voor ouders

Wat is kinderbekkenfysiotherapie?
Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisme waarbij de kinderfysiotherapeut zich heeft gespecialiseerd in kinderen tot 18 jaar met plas- en/of ontlastingsproblemen. In onze praktijk werkt Rianne Stollenga, zelf moeder van twee kinderen, met ruime ervaring op dit gebied.

Wanneer schakel je een kinderbekkenfysiotherapeut in?
De ontwikkeling van een kind varieert en ook de zindelijkheid is een proces wat ieder kind op een ander moment doet en waar problemen bij kunnen ontstaan. Hierbij kun je denken aan:

 • Obstipatie (het niet goed herkennen van aandrang en daardoor uitstellen om naar het toilet te gaan)
 • Poep- en/of plasongelukjes
 • Angst om te poepen en/of te plassen
 • Terugval in zindelijkheid
 • Bedplassen
 • Luierpoepen
 • Blaasontsteking(en)
 • Heel vaak moeten plassen
 • Buikpijn
Wat doet een kinderbekkenfysiotherapeut?
Verlies van ontlasting of urine is één van de ergste dingen die een kind kan overkomen, kinderen schamen zich er vaak voor en worden soms ook gepest. Ook ouders zijn vaak wanhopig en weten niet goed hoe ze hun kind kunnen helpen. Vaak wordt dit probleem veroorzaakt vanuit de bekkenbodem. Kinderen kunnen het signaal niet goed herkennen of hebben geen goede controle over hun bekkenbodem. Het doel van de behandeling is dan ook om aandrang juist te herkennen, op tijd naar het toilet te gaan en een goede controle over de bekkenbodem te krijgen.

Het intakegesprek
Om volledig inzicht te krijgen in de klachten vindt er eerst een intakegesprek plaats. Daarnaast vragen wij u een aantal dagen een plas- en poepdagboek bij te houden.
We doen een lichamelijk onderzoek, kijken naar de algemene motorische ontwikkeling en de bekkenbodem. Ook is er aandacht voor de ademhaling en ontspanning van uw kind.

Behandeling
Aan de hand van het intakegesprek en het onderzoek overleggen we of een behandeling kinderbekkenfysiotherapie zinvol is of dat we de start hiervan beter op een later moment kunnen inzetten. Bij de start van de behandeling bespreken we samen de doelen.
Hierna beginnen we met een aantal algemene dingen, zoals de vochtintake, vezels vanuit voeding en de houding op het toilet. Daarnaast besteden we aandacht aan de werking van de poep- en plasfabriek. Daarna pakken we het probleem specifieker aan.Soms is de hulp van de huisarts of specialist nodig, in dat geval bespreken we dit altijd vooraf met u en uw kind.
Het is van belang om ook thuis te oefenen, de behandeling vraagt inzet van u en uw kind voor een zo goed mogelijk resultaat.

Vergoeding kinderbekkenfysiotherapie
Kinderbekkenfysiotherapie valt onder kinderfysiotherapie en wordt door uw zorgverzekering 18x per kalenderjaar vanuit de basisverzekering vergoed. Zijn er meer behandelingen nodig dan kunnen deze op een eventuele aanvullende verzekering bij de zorgverzekeraar worden ingediend.

Wist u dat?
 • 15% van de 5-jarigen in bed plast
 • Circa 7% van de 4 tot 7-jarigen in de broek plast
 • 1-3% van de 4-jarigen niet zindelijk is voor ontlasting
 • Zindelijkheidsproblemen iets vaker voorkomen bij jongens
 • In groep 3 & 4 gemiddeld 4 kinderen zitten die niet zindelijk zijn (in een groep van 30 kinderen)
 • Uw kind dus niet de enige is! Maak het bespreekbaar met de huisarts of neem contact op met Rianne voor meer informatie.

Informatie of afspraak
Om een afspraak te maken gaat u naar ons patientenportaal. Kiest u bij het maken van een afspraak voor onze kinderfysiotherapeut Rianne Stollenga. Wilt u meer informatie of telefonisch een afspraak maken? Neemt u dan gerust contact met ons op via tel. 0348-443141. Rianne staat als erkend kinder(bekken)fysiotherapeut geregistreerd bij het Nederlands Kwaliteits Register voor Kinderfysiotherapie (NVFK).