Informatie kinderbekkenfysiotherapie voor kinderen

Wat is een kinderbekkenfysiotherapeut?
Een kinderbekkenfysiotherapeut is iemand die heel veel af weet van kinderen met plas- en/of poepproblemen. Bij ons werkt Rianne, zelf een mama van twee kinderen, die kinderen met plas- en/of poepproblemen graag wil helpen.

Poepen, plassen, zindelijk worden gaat toch vanzelf?
Iedereen die eet en drinkt moet ook naar de wc om te poepen en te plassen, zelfs prinsen en prinsessen moeten dat zelf doen. Dit lijkt heel gewoon, maar dat is het voor heel veel kinderen (en zelfs volwassenen) niet. De kinderen waarbij dit niet vanzelf gaat kunnen daar erg veel last van hebben.

Waar kan je last van hebben?

• Plasongelukjes
• Poepongelukjes
• ’s Nachts een nat bed
• Pijn bij het plassen (door een blaasontsteking)
• Heel vaak moeten plassen, of juist heel weinig
• Buikpijn
• Moeite hebben met poepen (of een olifantendrol)

Dat is natuurlijk helemaal niet leuk. Maar ervoor schamen hoef je niet. Rianne kan je hier goed mee helpen.

Wat doet Rianne?
Bij de eerste afspraak wil Rianne eerst veel van jou weten en zal ook veel vragen stellen aan papa en mama. Deze vragen gaan over of je ongelukjes hebt met poepen of plassen, wanneer dit is, hoe vaak je naar de wc gaat, hoe je poep eruit ziet, maar ook over hoeveel je drinkt op een dag en wat je allemaal eet. Hier krijg je ook veel vragen voor mee naar huis. Daarna gaan we onderzoeken waarom je ongelukjes hebt, buikpijn of problemen hebt bij het plassen en/of poepen.
We gaan samen kijken hoe je beweegt, maar ook of je de spieren van je bekkenbodem goed kunt bewegen. Deze spieren zorgen ervoor dat je je poep- en plasgaatje goed dicht kan houden (om je plas en je poep op te kunnen houden), maar ook goed open kunt zetten (om goed te kunnen uitplassen en uitpoepen).

Wat ga je leren?
Je leert over hoe de fabriekjes in je lichaam werken, namelijk de poepfabriek en de plasfabriek en hoe je deze goed kan laten werken.

  • De Plasfabriek
Alle drinken wat je drinkt komt via een lange reis door je lichaam bij je nieren. Je nieren zijn een soort wasmachines van je lichaam en ‘wassen’ je bloed schoon. Alles wat je niet meer nodig hebt gaat door twee buisjes van je nieren naar je blaas. Je blaas bewaart je plas.
Onderin je blaas zit je bekkenbodemspier, vlak voor je plasgaatje.

  • De Poepfabriek
Dit is een reis door je lichaam van mond tot kont. Alles wat je eet is brandstof voor je lichaam en onderweg haalt je lichaam de voedingsstoffen eruit.
Als eerste gaat het door je slokdarm naar je maag. In je maag wordt je eten een grote brij. Als het een aantal uren in je maag heeft gezeten gaat het naar je dunne darm en worden de voedingsstoffen eruit gehaald. Hierna komt het in je dikke darm en die zorgt ervoor dat de dunne brij wat dikker wordt. Je dikke darm haalt het vocht eruit en zorgt voor mooie poep. Vanuit de dikke darm komt het in de endeldarm en ook hier zit aan het einde je bekkenbodemspier, vlak voor je poepgaatje.

Wat gaan we oefenen?
We gaan samen oefenen om beter te kunnen plassen en/of poepen. Het kan zijn dat je niet goed weet hoe je je poep en plasspier (je bekkenbodemspier) moet gebruiken, maar het kan ook zijn dat je hem juist te hard aan het werk zet!
Je gaat leren waar jouw bekkenbodemspier zit en hoe je deze goed moet gebruiken. Dit doen we door bijvoorbeeld evenwichtsspelletjes, oefeningen op de bal en soms ook ontspanningsoefeningen. Ook leer je hoe je het beste op de wc kunt gaan zitten. Dit ga je thuis ook oefenen, zodat je zo snel mogelijk de baas wordt over je plas en poep!