Kinderbekkenfysio-

therapie voor ouders

De ontwikkeling van een kind varieert en ook de zindelijkheid is een proces wat ieder kind op een ander moment doet. Helaas lopen ouders vaak te lang door wanneer het proces van zindelijkheid te lang duurt of wanneer er problemen ontstaan. Twijfel in zo’n geval niet maar maak een afspraak bij onze (kinder)fysiotherapeut. Zij helpt kinderen tot 18 jaar met plas- en/of ontlastingsproblemen en kan ouders heel wat vieze was besparen.

Neem direct contact op.  Wanneer kinderbekkenfysiotherapie?

  Verlies van ontlasting of urine is één van de ergste dingen die een kind kan overkomen, kinderen schamen zich er vaak voor en worden soms ook gepest. Ook ouders zijn vaak wanhopig en weten niet goed hoe ze hun kind kunnen helpen. Vaak wordt dit probleem veroorzaakt vanuit de bekkenbodem. Kinderen kunnen het signaal niet goed herkennen of hebben geen goede controle over hun bekkenbodem. Het doel van de behandeling is dan ook om aandrang juist te herkennen, op tijd naar het toilet te gaan en een goede controle over de bekkenbodem te krijgen.

  kinder bekken fysiotherapie

  Wanneer jullie kind last heeft van een van onderstaande punten is het absoluut zinvol om kinderbekkenfysiotherapie te starten:

  Obstipatie en buikpijn (het niet goed herkennen van aandrang en daardoor uitstellen om naar het toilet te gaan)
  Poep- en/of plasongelukjes
  Angst om te poepen en/of te plassen
  Terugval in zindelijkheid
  Bedplassen
  Luierpoepen
  Blaasontsteking(en)
  Heel vaak moeten plassen

  ongelukjes kind

  Het intakegesprek

  Om volledig inzicht te krijgen in de klachten vindt er eerst een intakegesprek plaats. Ook vragen we jullie een aantal dagen een plas- en poepdagboek bij te houden. Daarnaast doet de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek, kijkt naar de algemene motorische ontwikkeling en de bekkenbodem van jullie kind. Ook is er aandacht voor de ademhaling en ontspanning. Dit gaat allemaal op een speelse manier en natuurlijk zijn jullie als ouders hierbij aanwezig.

  Behandeling

  Na het intakegesprek en het onderzoek overleggen we met jullie of een behandeling fysiotherapie zinvol is.
  Soms kunnen we de start hiervan beter op een later moment inzetten, bijvoorbeeld als er al heel veel gebeurt in het leven van jullie kind.
  Wanneer we wel een start maken met de therapie beginnen we met een aantal algemene dingen, zoals de vochtintake, vezels vanuit voeding en de houding op het toilet. Daarnaast besteden we aandacht aan de werking van de poep- en plas fabriek. 

  Leg het uw kind uit!

  Bovenstaande is speciaal voor ouders geschreven. Er is ook een uitgebreide uitleg voor kinderen.

  Optimaal resultaat

  Om een optimaal resultaat te behalen met de behandeling is niet alleen inzet van de fysiotherapeut nodig. Ook de inzet van jullie als ouders en jullie kind is belangrijk voor een zo goed mogelijk resultaat. Thuis aan de slag gaan met de oefeningen en adviezen hoort er dus ook bij.

  Locatie

  In onze praktijk in Harmelen hebben wij een ruime hygiënische en kindvriendelijke ruimte met alle benodigde materialen. Hier zijn kinderen uit de directe omgeving zoals Vleuten, Vleuterweide, Leidsche Rijn, De Meern, Veldhuizen, Woerden, Linschoten, Kamerik en Haarzuilens natuurlijk ook van harte welkom. 

  Vergoeding

  De behandelingen kinderfysiotherapie (0-18 jaar) worden vergoed uit de basisverzekering. Ieder kind heeft recht op 18 behandelingen per kalenderjaar. Mochten er toch meer behandelingen nodig zijn dan kunnen die worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit heeft geen invloed op het eigen risico.

  Registratie

  Wij staan als erkend fysiotherapeut geregistreerd bij het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF, voorheen het KNGF).

  Afspraak maken of eerst meer informatie?

  Wilt u een afspraak maken of liever eerst meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande belknop.

  U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

  Neem nu geheel vrijblijvend contact op met een van onze specialisten of maak direct een afspraak via ons patientenportaal

  Openingstijden

  Maandag     08:00 - 20:30
  Dinsdag       08:00 - 20.30
  Woensdag   08:00 - 20:30
  Donderdag  08:00 - 20.30
  Vrijdag          08:00 - 18:00

  × Kunnen wij u helpen?