Hoe kan mijn kind zo goed mogelijk herstellen na een botbreuk?

Veel kinderen lopen in hun jeugd een botbreuk op. Dit komt vaker voor bij jongens dan bij de meisjes, respectievelijk 40% en 28%. In de medische wereld wordt een botbreuk ook wel een fractuur genoemd. De meeste botbreuken bij kinderen ontstaan bijvoorbeeld door een valpartij, ongelukje met de fiets, op de trampoline en in de speeltuin. Het lichaam bestaat uit 206 botten. Al deze botten kunnen breken. Kinderen breken voornamelijk hun armen, benen of polsen. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijke of gehele botbreuk.

Een botbreuk bij kinderen

Kinderen hebben een aantal speciale boteigenschappen, waardoor de behandeling anders is dan bij volwassenen. Hieronder worden deze eigenschappen kort toegelicht.

Allereerst hebben de botten bij kinderen een dik beenvlies met daarin veel botvormende cellen. Dit is een groot voordeel voor kinderen, aangezien het bot hierdoor na een breuk weer sneller vastgroeit. Tevens hoeft het stevige beenvlies niet te scheuren bij een botbreuk, waarbij de botten wel breken, maar niet van hun plaats gaan. Een voorbeeld daarvan is de zogeheten ‘greenstick fractuur’ of ‘twijgbreuk’. Dit wordt zo genoemd, aangezien het bot net als een jong twijgje wel breekt, maar de bast (het botvlies) niet scheurt.

Ten tweede groeien kinderen nog, waardoor de botbreuk op een natuurlijke manier kan genezen. Het is daarom niet erg als een breuk in eerste instantie scheef vastgroeit, want in de verdere groei kan deze vanzelf weer (deels) recht groeien. Het scheef groeien van een bot, noemen we standsafwijking. Welke grootte van de standsafwijking acceptabel is, hangt af van de leeftijd van uw kind en de plek van de breuk.

Ten slotte hebben kinderen groeischijven. Dit zijn schijven van kraakbeen, die zachter en minder sterk dan bot zijn. Hierdoor geneest het sneller als het breekt. Kinderen kunnen op de plaats van de groeischijf een bot breken. Dit is gunstig, aangezien de fractuur dan sneller geneest. Bij dit soort breuken, moet men wel goed controleren dat de groeischijf niet beschadigd is geraakt.

Medische behandelingen bij botbreuken

Om de genezing van een botbreuk bij kinderen te bevorderen, kunnen verschillende behandelingen worden ingezet, afhankelijk van het type fractuur. Gipsbehandeling, ijzeren pinnen en titanium pennen zijn een aantal opties. De pinnen en pennen worden altijd verwijderd bij kinderen in de groei, aangezien het bot nog doorgroeit en de pinnen en pennen niet mee kunnen groeien. Om problemen te voorkomen, worden de pinnen en pennen verwijderd zodra de breuk volledig hersteld is.

Fysiotherapie

De meeste botbreuken bij kinderen hebben een tijdelijke stoornis tot gevolg, zoals pijn en beperkte beweging. Fysiotherapie kan helpen bij met name een afwijkend beloop van de genezing, bewegingsangst van de kinderen, beperkingen in activiteiten en bij nog veel meer.

Onder afwijkend beloop van het herstel vallen onder andere aanhoudende pijn, vertraagde genezing en/of verminderde spierkracht. Fysiotherapie kan hierin uitstekend helpen.

Sommige kinderen durven na een fractuur niet te bewegen met het aangedane deel. Dit kan beperkend zijn in het dagelijks leven en in het herstel. Tevens kan de ontwikkeling hiermee in de problemen komen. Fysiotherapie kan ook hierin goed helpen door kinderen weer vertrouwen te geven om goed te kunnen bewegen.

Soms zijn kinderen na een botbreuk langdurig of fors beperkt in activiteiten. In dat geval moet er snel ingegrepen worden, zodat het risico op blijvende beperkingen klein wordt. De fysiotherapeut kan uw kind helpen om dit risico te verkleinen.

Waarom fysio Broekhuizen?

In onze praktijk werken verschillende mensen, waaronder gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten. Uw kind is hier helemaal op zijn plaats bij een botbreuk, omdat onze kinderfysiotherapeuten kennis hebben ten aanzien van groei en ontwikkeling van het kind in combinatie met de fractuur en de behandelingen. Tevens weten zij goed hoe ze een kind moeten benaderen om de gewenste doelen te bereiken.

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut voor uw kind, of heeft u nog vragen? We helpen u dan graag verder. Neem vrijblijvend contact op met een van onze kinderfysiotherapeuten voor een afspraak.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?