Hoe kan een fysio helpen bij thuiswerkklachten?

Sinds COVID-19 moest bijna de helft van alle werknemers noodgedwongen thuis werken, ook mensen die dit normaal niet gewend zijn. Misschien werk je nog steeds wel thuis en verwacht je dit na de coronacrisis ook wel te blijven doen? Toch zijn veel thuiswerkplekken nog niet arboproof, blijkt uit een enquête van vakbond CNV.

In een compleet andere werkomgeving functioneren dan dat je normaal gewend bent, kan soms best lastig zijn. Bovendien heeft lang niet iedereen de optimaal ingestelde werkplek thuis. Veel thuiswerkers zitten achter hun laptop op een eetkamerstoel aan de keukentafel te werken. Helaas brengt dit bij velen vervelende klachten met zich mee. Fysiotherapeuten zien dan ook een forse toename van het aantal mentale en fysieke klachten als gevolg van thuiswerken.

Hoe ontstaan thuiswerkklachten?

Veel thuiswerkers hebben hun werkplek niet op orde. De laptop staat op een keukentafel, de stoel is te laag en/of de laptop staat plat. Mensen die dagelijks thuis op dezelfde plek achter hun laptop zitten, krijgen daardoor last van thuiswerkklachten. Dit is niet geheel onvoorspelbaar; de keukentafel is immers niet gemaakt om acht uur per dag met een laptop aan te werken waarbij je nek in een onnatuurlijke houding wordt gedwongen en zonder goede stoel die je rug en armen op de juiste manier ondersteunt.

De werkplek zelf is niet de enige reden voor thuiswerkklachten. Stress is vaak ook een van de oorzaken. Door het thuiswerken, moet het werk anders gedaan worden. Daarbij moet er naast het werk ook nog op de kinderen worden gepast en hebben we een partner die aan dezelfde keukentafel werkt. We maken ons dus meer zorgen en dan bewegen we ook nog minder en slapen we slechter. Bovendien missen ook veel thuiswerkers het sociaal contact met collega’s.

Wat zijn thuiswerkklachten?

Bijna een derde van de thuiswerkers zegt in meer of mindere mate klachten te ervaren als gevolg van het thuiswerken. Het gaat om zowel fysieke als mentale klachten.

Veel thuiswerkers hebben last van RSI-klachten. RSI is een verzamelnaam voor klachten en symptomen die voorkomen in de rug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. RSI-klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide.

Naast fysieke klachten kan het thuiswerken mentaal ook een grote impact hebben. Zo ervaren veel thuiswerkers stress, vermoeidheidsklachten en concentratieproblemen. Bijna een kwart van de mensen die verplicht thuiswerkt, ervaart een zwaardere werkdruk en heeft het gevoel nooit vrij te zijn. Ook vragen de kinderen veel aandacht wat soms erg afleidend kan zijn, met als gevolg dat het werk niet op tijd af is.

Fysiotherapie bij thuiswerkklachten

Als je in een slechte of verkeerde houding zit, kun je last krijgen van je rug. De klachten kunnen vervolgens doorstralen naar je hoofd, schouders en armen of billen en benen. Dit is erg vervelend als je elke dag weer in dezelfde stoel moet gaan zitten. Fysiotherapeuten kunnen daarom helpen bij het adviseren, begeleiden en behandelen van thuiswerkklachten om te voorkomen dat thuiswerkklachten een beperking in het dagelijks leven worden.

De behandeling kan bestaan uit een massage, oefentherapie of een combinatie van beide. Fysiotherapeuten zorgen niet alleen voor een spoedig herstel, maar helpen ook met het trainen van je lichaam op zo’n manier dat de kans op herhaling van thuiswerkklachten afneemt.

Fysiotherapie bij thuiswerkklachten

Behandeling bij Fysio Broekhuizen

Bij Fysio Broekhuizen kijken wij graag samen naar welke bewegingen en houdingen goed gaan en welke minder goed voelen. Daarna zal er een plan worden gemaakt om thuiswerkklachten te behandelen; door middel van verschillende technieken proberen we de bewegingsvrijheid te herstellen.

Ook kijken we naar welke bewegingspatronen je nu hebt en hoe we die kunnen aanpassen, zodat je in de toekomst minder last zal hebben. Hoe zit je bijvoorbeeld achter je computer of laptop en hoe vaak neemt je de tijd om te bewegen op een thuiswerkdag? Het uiteindelijke doel van de behandeling is dat we bewegingsvrijheid willen teruggeven en dat de thuiswerkklachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Heb jij ook last van thuiswerkklachten, wacht dan niet langer met het maken van een afspraak bij Fysio Broekhuizen. Wij geloven erin dat wanneer je de klachten kunt herleiden naar bepaalde beweegpatronen of houdingen, je deze kunt aanpassen. Hierdoor zul je op langere termijn minder last hebben van de klachten, zodat je zonder pijn kunt bewegen, werken en een fijnere dag zult hebben.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?