Fysiotherapie tijdens de zwangerschap

De zwangerschap wordt vaak gezien als het mooiste wat er is. Maar door een verandering in de hormoonspiegel krijgen veel vrouwen ook last van rugklachten en bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Waar komen deze zwangerschap gerelateerde klachten precies vandaan en hoe kunnen deze behandeld worden?

Klachten bij zwangerschap

De meeste klachten tijdens een zwangerschap worden veroorzaakt door de sterk veranderende hormoonspiegel. Deze zwangerschapshormonen maken de spieren en ligamenten (banden) zachter en weker. Het hele lichaam transformeert, het wordt zachter en bereidt zich zo voor op de bevalling. Minder sterke buikspieren kunnen bijvoorbeeld rugklachten veroorzaken doordat het zwaarder wordt om het lichaam goed rechtop te houden.

Veel vrouwen krijgen last van pijn in de lage rug of het bekkengebied doordat de baarmoeder steeds groter wordt en het kindje steeds zwaarder. Ook door gewichtstoename en verandering van de lichaamshouding kunnen klachten ontstaan. Daarnaast zijn veel voorkomende klachten:

Zwangerschaps fysiotherapie
Hoofdpijn
Spierpijn
Vermoeidheid
Pijn in de schaamstreek
Pijnklachten rondom de stuit
En bekkenbodemklachten zoals urine- en of ontlastingsverlies of juist moeizaam kunnen plassen en/ of poepen.

Naast lichamelijke klachten kan een zwangerschap ook mentaal veel invloed hebben. U kunt last krijgen van de zogeheten ‘’moodswings’’. Door de veranderde hormoonspiegel kunnen uw emoties alle kanten op vliegen. Van ontzettend vrolijk tot strontchagrijnig en van zeer ontspannen tot en met compleet gestrest. Zo kunt u zomaar in tranen uitbarsten en kan blijdschap uit het niets plaatsmaken voor verdriet. Tevens kunt u zich zorgen maken en hierbij stress ervaren. Hieronder wordt besproken hoe de fysiotherapeut u kan helpen bij zowel de lichamelijke als de psychische klachten.

Fysiotherapie bij lichamelijke klachten?

Allereerst wordt er gekeken naar welke pijnklachten aanwezig zijn en hoe deze uw dagelijks leven beïnvloeden. Uw houding en de manier waarop u beweegt kunnen namelijk veel invloed hebben op de klachten. Daarna wordt er lichamelijk onderzoek verricht. Meestal test de fysiotherapeut de functie van uw gewrichten en spieren. Hoe is de kracht, de coördinatie en de stabiliteit?

Na het lichamelijk onderzoek wordt er gekeken naar een passend advies over een juiste houding en belasting bij (het opbouwen van) activiteiten. Wat kunt u wel en niet doen en hoe vaak moet u rust nemen? Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen.

We raden u ook aan om een fysiotherapeut in te schakelen als uw klachten na de bevalling niet verdwijnen. Onze fysiotherapeut kan u begeleiden in het verbeteren van de kracht en functie van het bekken en de bekkenspieren zodat u uw activiteiten en het sporten weer geleidelijk aan kunt opbouwen.

Fysiotherapie bij stress tijdens de zwangerschap

Zoals eerder vermeld kunt u tijdens de zwangerschap te maken krijgen met verschillende vormen van emoties. Dit is heel normaal en kan over het algemeen geen kwaad. Echter moeten deze emoties niet overgaan in stress. Wanneer u last heeft van aanhoudende stress bijvoorbeeld door een slechte thuissituatie, gezondheidsproblemen of een depressie kan dit schade aanrichten aan uw immuunsysteem, waardoor de baby in gevaar kan komen. Het is van belang dat u de stress zoveel mogelijk beperkt. Lukt dit niet alleen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze fysiotherapeut is erin gespecialiseerd om u ook bij deze klachten of emoties bij te staan.

Afspraak maken?

Heeft u last van lichamelijke of psychische zwangerschap gerelateerde klachten? Onze therapeuten staan voor u klaar om te werken aan een spoedig herstel. Zij zullen een behandelplan opstellen naar uw behoeftes en doelen en ervoor zorgen dat u met de juiste begeleiding uw zwangerschap kan volbrengen en/of kan herstellen van de bevalling.

Heeft u vragen over de behandeling of wilt u een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp op (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?