Fysiotherapeutische behandeling van het Sinding Larsen Johansson Syndroom

We spreken van het Sinding Larsen Johansson syndroom wanneer de groeischijf onder de knieschijf geïrriteerd is en pijnklachten geeft. Dit kunt u ervaren als pijn aan de onderkant van de knieschijf. Het syndroom komt vooral voor bij jongeren tussen de 10 en 15 jaar. Op deze leeftijd maken kinderen vaak een enorme groeispurt door, waardoor de klachten worden uitgelokt.

Vooral bij rennen, springen en bij het uitoefenen van druk aan de onderkant van de knieschijf ervaren mensen veel pijnklachten. Gelukkig zijn er met behulp van fysiotherapie genoeg mogelijkheden om de pijn te bestrijden, waardoor uw kind zo veel mogelijk activiteiten pijnloos kan voortzetten. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij leggen u hier graag meer over uit!

Hoe ontstaat het Sinding Larsen Johansson Syndroom

De spieren aan de voorkant van het bovenbeen (de quadriceps) zitten met een pees vast aan het onderbeen. Deze pees, de patellapees, loopt over de knieschijf en zit vlak onder de knieschijf vast aan het bot van het onderbeen. Bij kinderen en jongeren in de groei bevindt zich op deze aanhechting een groeischijf. Deze groeischijf zorgt ervoor dat het onderbeen in de lengte kan groeien.

Groeipijn knieschijf
Wanneer de quadriceps aanspannen, bijvoorbeeld bij het strekken van de knie, komt er spanning op de patellapees te staan. Door de stugge structuur van de patellapees komt er tegelijkertijd veel druk te staan op de groeischijf die zich hier bevindt. Het veelvoudig uitvoeren van deze beweging kan er dan voor zorgen dat er irritatie van de groeischijf ontstaat. Bij het Sinding Larsen Johanssen Syndroom is dit de plek die pijnklachten geeft.

Niet elk kind in de groei krijgt te maken met deze pijnklachten. Dingen zoals een onjuiste stand van de voeten, het dragen van verkeerde schoenen, het doormaken van een groeispurt of een toename in het uitvoeren van sportactiviteiten kunnen ervoor zorgen dat iemand te maken krijgt met deze blessure.

Behandeling

De pijnklachten verdwijnen meestal vanzelf binnen een jaar. In sommige gevallen duurt herstel echter iets langer en houden patiënten tot wel twee jaar lang last van de pijn. Om deze periode te overbruggen of misschien wel te verkorten kan een fysiotherapeut hulp bieden. Dit kan de therapeut doen aan de hand van verschillende behandelmethodes. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld oefentherapie, massage, taping, Dry Needlingtherapie of triggerpointtherapie.

Naast de behandelingen in de praktijk, kan een therapeut de patiënt advies geven om zelf het herstel te bevorderen. Hierbij kunt u denken aan bewegingsadviezen, rekoefeningen of koelen na inspanning.

Deze blessure is gelukkig niet schadelijk voor de groei en geeft geen blijvende schade aan de gewrichten of spieren. Het is wel belangrijk om na te gaan wat de oorzaak van de blessure is en te voorkomen dat hierdoor meer klachten zullen ontstaan. Bijvoorbeeld het dragen van de verkeerde schoenen, onjuist uitvoeren van activiteiten of het hebben van een onjuiste voetenstand kan immers ook zorgen voor andere problemen. Ook hiervoor kan fysiotherapie een oplossing zijn.

Fysiotherapie bij Broekhuizen

Klachtenvrij kunnen spelen, sporten en bewegen is erg belangrijk voor kinderen en jongeren. Op tijd starten met behandelen bij het Sinding Larson Johanssen Syndroom is daarom erg wenselijk. Bij Fysiotherapie Broekhuizen bieden wij u een breed spectrum aan behandelingen. Zo zit er altijd wel een behandeling tussen die bij uw kind past.

Binnen ons professionele team aan fysiotherapeuten vinden wij persoonlijke aandacht en vakkundigheid erg belangrijk. Ons team bestaat uit therapeuten met elk hun eigen specialisatie, waaronder een speciaal opgeleide kinderfysiotherapeut. Zo zorgen wij gegarandeerd voor een fijn en effectief behandelingstraject.

Heeft u aan de hand van dit artikel vragen of zou u graag eens willen kijken wat wij voor u of uw kind kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met onze praktijk.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?