Hoe helpt fysiotherapie bij een hernia?

U maakt een verkeerde beweging en het schiet opeens in uw rug. Dit kan zorgen voor een vervelende aanhoudende pijn die uitstraalt naar het been, wat kan duiden op een hernia. Wanneer u een hernia heeft gaat de kwaliteit van leven er vaak flink op achteruit. Het beïnvloedt namelijk niet alleen de rug maar uw gehele bewegingsvrijheid. Maar wat is een hernia precies en hoe kan deze het best behandeld worden?

Wat is een hernia?

We spreken van een hernia wanneer er een beknelling van de zenuwwortel plaatsvindt in de lage rug. Bij een hernia zit er een uitpuiling van een schijfje tussen de wervels. Zo’n schijfje heet een tussenwervelschijf. In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel. Deze geleiachtige kern gedraagt zich als een schokdemper die uw dagelijkse activiteiten en impact opvangt.
Als het vochtgehalte in de kern afneemt kan deze gaan uitpuilen. Als die gel uitpuilt, kan dat op uw zenuwen drukken en deze prikkelen. Dat kunt u voelen in de rug, bil, onderbeen, voet en soms ook in uw bovenbeen.

Hernia

Wat zijn de klachten van een hernia?

Wat opvallend is bij een hernia is dat de klachten zich voornamelijk in het been afspelen, terwijl de oorzaak duidelijk in de rug ligt. De pijn in de rug is over het algemeen minimaal. Waarbij de pijn in het been juist vaak als heftig en schietend ervaren wordt. Soms komt zelfs controleverlies van spieren voor waardoor u door het been zakt. Klachten die ervaren worden bij een hernia zijn:

Een doof gevoel in het been/ de voet
Tintelingen in het been/ de voet
Krachtvermindering en een bewegingsbeperking
Toename van klachten bij hoesten, niezen, persen
Pijnklachten welke in de meeste gevallen in het been erger zijn als in de rug

De meeste hernia’s verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer. Hierbij trekt het uitpuilende deel van de tussenwervelschijf zich terug. In een klein deel van de gevallen verdwijnt de hernia niet vanzelf. Dan is er een operatie nodig.

Het is niet duidelijk hoe een hernia precies ontstaat. Artsen denken dat erfelijke aanleg er misschien iets mee te maken heeft. Tevens kan lang zijn, zwaar lichamelijk werk doen, stress, roken en lang/ vaak autorijden hier ook mee te maken hebben. Lees meer over de behandeling van een hernia hieronder.

Behandeling bij Fysio Broekhuizen

De fysiotherapeut zal allereerst de klachten onderzoeken. Daarbij wordt uitleg en advies gegeven over hoe u het beste met de klachten om kunt gaan. Door middel van gerichte oefeningen onder begeleiding van uw therapeut kunnen de spieren in de rug verstevigd worden. Daarnaast is het belangrijk om uw romp te stabiliseren om de lage rug te beschermen en ondersteunen. Het komt namelijk regelmatig voor dat er een bewegingsstoornis in de wervelgewrichten zit die de hernia heeft veroorzaakt. Of andersom kan ook; door de (dreigende) hernia bent u anders gaan bewegen en ontstaan er bewegingsstoornissen. U kunt dan minder goed draaien of buigen. Als dat het geval is kan de manueel therapeut met gerichte technieken het normale bewegen van de gewrichten herstellen. Dit in combinatie met fysiotherapie bespoedigt het herstel.

Is de hernia dusdanig ernstig en is er een operatie nodig? Dan kunnen we u zowel voor als na de operatie begeleiden bij een snel herstel. We zorgen er voorafgaand voor dat u zo fit mogelijk de operatie ingaat en dat u na de operatie zo snel mogelijk herstelt.

Afspraak maken

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?