Fysiotherapie bij urine-incontinentie
Urine-incontinentie wordt vaak als ongewild en vervelend ervaren wat (onnodig) voor veel onzekerheid kan zorgen. Urine-incontinentie is (vrijwel altijd) goed te behandelen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Wat houdt urine-incontinentie precies in en hoe kan de (bekken)fysiotherapeut u hierbij helpen?
Wat is urine-incontinentie?
Bij urine-incontinentie kunt u de plas niet ophouden of verliest u ongewild urine. Bij sommige mensen gaat het om een paar druppeltjes, bij anderen om een hele plas. Bij urine-incontinentie functioneren de bekkenbodemspieren niet (meer) zoals het hoort. De spieren kunnen te zwak zijn, te gespannen of kunnen niet op het juiste moment worden aangespannen/ontspannen wat klachten veroorzaakt. Ook houding, ademhaling, manier van bewegen en lichamelijke conditie kunnen invloed hebben.
Klachten die gecombineerd kunnen voorkomen met urine-incontinentie:
- Vaak moeten plassen of heftige aandrang om te plassen
- Kleine beetjes plassen
- Persen bij plassen
- Gevoel dat de blaas na het plassen niet leeg is
- Nadruppelen
- Pijn voor, tijdens of na het plassen
- ’s Nachts vaak moeten plassen
Urine-incontinentie komt op alle leeftijden voor. In Nederland krijgt ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen te maken met ongewilde urineverlies. Een van de behandelmethodes hiervan is oefentherapie voor de bekkenbodemspieren.
De bekkenbodem
De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis en de endeldarm ondersteunt. Bij vrouwen ondersteunt de bekkenbodem ook de baarmoeder met de vagina. Die bekkenbodemspieren zorgen voor het openen en sluiten van de plasbuis en de anus waardoor de urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden.
De bekkenbodem draagt bij aan de stabiliteit van het bekken en heeft ook een functie bij seksualiteit. Als bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kunnen mensen klachten krijgen zoals pijn in de onderbuik, de bekkenbodem, het stuitje of het schaambeen. Ook kunnen ze last krijgen van lage rug- en bekkenpijn.
Veel bekkenklachten (waaronder urine-incontinentie) zijn te verhelpen, maar met sommige klachten is het best lastig om hiervoor een afspraak te maken. Mensen schamen zich, terwijl daar geen enkele reden voor is. Bekkenklachten komen veel voor en de (bekken)fysiotherapeut wilt u daar graag helpen.
Behandeling bij urine-incontinentie
Allereerst wordt er gekeken naar welke klachten aanwezig zijn en hoe deze uw dagelijks leven beïnvloeden. Daarna wordt er lichamelijk onderzoek verricht. Meestal kijkt de fysiotherapeut naar de houding, stand van de voeten & bekken en naar eventuele spierspanningen.
Na het lichamelijk onderzoek wordt er gekeken naar een passend advies en behandelplan om uw klachten te verhelpen of verminderen. Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen de bekkengewrichten te mobiliseren en het herkennen van spanning en ontspanning in de bekkenbodemspieren.
Dit kan met specifieke oefeningen en rek- of massagetechnieken om de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. U kunt dan ook een aantal oefeningen meekrijgen om thuis mee aan de slag te gaan.
Afspraak maken?
Heeft u last van urine-incontinentie? Twijfel dan niet om een afspraak te maken, onze therapeuten staan voor u klaar helpen om met u deze klachten te verminderen of zelfs te verhelpen.
Heeft u vragen over de behandeling of wilt u een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp op (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.