Fysiotherapie bij sportblessures

Sporten is erg goed voor onze mentale en fysieke gezondheid. Te veel of op een verkeerde manier sporten kan echter ook nadelige gevolgen hebben. Daarnaast komen botsingen veel voor bij teamsporten. Naast de vele voordelen die regelmatig bewegen kent, kan sporten ook leiden tot blessures. In dit artikel zal uitgelegd worden hoe fysiotherapie kan bijdragen bij het herstellen van een sportblessure.

Soorten sportblessures

Een sportblessure is een type blessure die vaak voorkomt bij sporters. Sommige blessures ontstaan plotseling door bijvoorbeeld een botsing met een medespeler of door verdraaiing van het gewricht. Andere blessures ontstaan geleidelijk, bijvoorbeeld door slechte trainingsgewoonten of slecht materiaal. Als sporter kun je veel verschillende soorten blessures oplopen. De term sportblessure wordt over het algemeen gebruikt wanneer het gaat over spier- en skeletletsel. Denk hierbij aan botbreuken of een gescheurde pees.

Fysio bij sportblessures

Risicofactoren

De kans dat een spier scheurt is groter wanneer deze spier erg zwak is door bijvoorbeeld een slechte lichamelijke conditie. Zo is er nog een aantal factoren die de kans op het krijgen van een sportblessure verhoogt:

  • Overgewicht;
  • Geen/te weinig voorbereiding;
  • Slecht materiaal;
  • Een te hoge trainingsbelasting;
  • Het beoefenen van een contactsport.

Symptomen sportblessures

De symptomen van een sportblessure zijn afhankelijk van de sportblessure die u hebt opgelopen. Hieronder worden achtereenvolgens veelvoorkomende soorten sportblessures en hun klachten benoemd.

Spier- en peesblessures

Door een spier te veel te gebruiken, kan deze gaan irriteren. Ook kunnen spier- en peesklachten ontstaan wanneer de spier te ver opgerekt wordt. Als gevolg hiervan kan de spier of pees scheuren. Klachten die horen bij een spier- of peesscheur zijn: pijn, zwelling, bewegingsbeperking en krachtsverlies.

Gewrichtsbandenblessures

Gewrichtsbanden zijn banden rondom een gewricht om het gewricht te stabiliseren. Gewrichtsbanden kunnen oprekken en zelfs scheuren door bijvoorbeeld het verdraaien van het gewricht. Een voorbeeld van een veelvoorkomende gewrichtsbandblessure is het scheuren van de voorste kruisband. Klachten die passen bij een gewrichtsbandblessure zijn: plotselinge hevige pijn, zwelling en het instabiel aanvoelen van het gewricht.

Botblessures

Bij een botbreuk is er sprake van het onderbreken van de continuïteit van het bot. Een breuk ontstaat wanneer de kracht die op het bot werkt groter is dan de kracht die een bot kan opvangen.  Een veelvoorkomende botbreuk als gevolg van sporten is het breken van het sleutelbeen. Dit gebeurt vaak bij wielrenners. Een botbreuk heeft pijn, zwelling en bewegingsbeperkingen als gevolg.

Hoe kun je een sportblessures voorkomen?

Veel sportblessures kunnen voorkomen worden door het treffen van preventieve maatregelen. Een aantal van deze maatregelen zijn:

  • Start met een warming-up;
  • Bouw de belasting op uw lichaam langzaam op;
  • Doe een cooling down;
  • Zorg voor goed materiaal;
  • Gebruik bescherming zoals scheenbeschermers of een helm.

Fysiotherapie

Een behandeling van een fysiotherapeut kent twee doelen. De eerste is het verminderen en herstellen van de sportblessure. De tweede is het voorkomen van een blessure in de toekomst. De behandeling van de fysiotherapeut hangt volledig af van uw sportblessure. Daarom zal de eerste afspraak bij de fysiotherapeut bestaan uit een onderzoek naar uw sportblessure en uw klachten.

Het vervolg van de behandeling bij een fysiotherapeut bestaat doorgaans uit oefentherapie waarbij u oefeningen uitvoert om zo uw mobiliteit te verbeteren en uw spierkracht te verhogen. Hierdoor ontwikkelt u meer kracht, waardoor onverwachte bewegingen en stoten sneller en beter door uw lichaam opgevangen kunnen worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen bij het maken van een trainingsprogramma die past bij de belastbaarheid van uw lichaam.

Een behandeling bij Fysio Broekhuizen

Heeft u last van een sportblessure? Neem gerust contact met ons op. Bij Fysio Broekhuizen werken professionele therapeuten die u graag helpen bij het behandelen van uw klachten. Wij hopen u snel te zien bij ons in de praktijk!

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?