Fysiotherapie bij reuma

Reuma is een verzamelnaam van veel verschillende aandoeningen aan voornamelijk de gewrichten. Door deze aandoening kunt u afname ervaren van uw beweeglijkheid in de gewrichten, de spierkracht en van het uithoudingsvermogen (conditie). Maar wat houdt reuma precies in, wat zijn de veel voorkomende klachten en hoe kan fysiotherapie hieraan bijdragen?

Wat is reuma?

Reuma is een chronische ziekte die zich vooral kenmerkt door ontstekingen van uw gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Door deze ontstekingen kan er blijvende schade aan uw lichaam ontstaan.

Er komen ontstekingsstoffen vrij die voor (chronische) ontstekingen in de gewrichten zorgen. Bij een gewrichtsontsteking wordt er extra gewrichtsvocht aangemaakt waardoor er uitstulpingen ontstaan. In een later stadium kan ook het kraakbeen en bot beschadigd raken.

Reuma
Reuma kan in 3 categorieën worden ingedeeld:

Ontstekingsreuma: vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten, zoals: Reumatoïde Artritis, Bechterew, sclerodermie en ziekte van Sjögren zijn hier bekende voorbeelden van.
Artrose: de meest voorkomende vorm van Reuma in Nederland. Hierbij worden de kraakbeenoppervlakken van de gewrichten aangetast.
Wekedelen reuma: vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de wekedelen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden. Bijvoorbeeld fibromyalgie, tendinitis- en bursitisklachten.

Het is nog niet duidelijk hoe reuma precies ontstaat. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht kunnen een rol spelen. Bij sommige vormen van reuma speelt erfelijkheid een rol. Lees meer over de klachten van reuma en de behandeling van een reuma hieronder.

Welke klachten kent reuma?

De klachten bij reuma kunnen per persoon en soort verschillen. Toch zijn er een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor alle soorten reuma. Klachten die vaak voorkomen zijn:

Langdurige pijn in spieren en gewrichten
Pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten
Vermoeidheid
Moeite met bewegen
Minder goed kunnen buigen, strekken of bewegen van de gewrichten

Door deze klachten kunt u problemen ervaren met het uitvoeren van alledaagse activiteiten zoals lopen, opstaan of bijvoorbeeld aan- en uitkleden. Reuma heeft vaak een wisselend beloop waardoor u de ene dag meer klachten kunt ervaren dan de andere dag. Hierdoor kan het moeilijk zijn om in beweging te blijven.

Toch is het wel belangrijk om in beweging te blijven. Door te veel stilzitten en rusten kan uw lichaam vastgeroest raken waardoor uw gewrichten, banden en spieren stroef voelen. Daarnaast kan warmte als prettig worden ervaren en zorgen voor verlichting van de pijn.

Behandeling bij Fysio Broekhuizen

In veel gevallen wordt er bij reuma medicatie voorgeschreven. Medicatie is effectief in het verminderen van de pijn, stijfheid en ontsteking en het voorkomen van gewrichtsschade. Naast het gebruik van medicatie is het verstandig om ook oefentherapie als behandelmethode toe te passen.

Een behandeling richt zich op het vergemakkelijken van uw alledaagse activiteiten. Hierbij wordt de aandacht gelegd op het soepel maken en houden van de gewrichten, het verbeteren van de conditie en het vergroten van de spierkracht. Daarnaast wordt u geleerd om te gaan met de ziekte en zo verantwoord mogelijk te blijven bewegen.

Soms vergoedt de zorgverzekeraar de behandelingen vanuit de basisverzekering. U heeft dus niet altijd een aanvullende verzekering nodig om fysiotherapie vergoed te krijgen.

Afspraak maken

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?