Fysiotherapie bij nekpijn

We vergeten wel eens hoe belangrijk onze nek is. De nek tilt namelijk ons hoofd (die ongeveer net zo zwaar is als een bowlingbal) en zorgt ervoor dat we de hele dag ons hoofd kunnen bewegen. Daarnaast lopen er ook nog eens allerlei bloedvaten en zenuwen door de nek. Kortom, de nek is een bijzonder belangrijk onderdeel van ons lichaam dat meestal ongemerkt zijn werk doet.

Maar helaas is dit niet altijd het geval. Nekpijn, nekstijfheid en andere klachten van de nek komen regelmatig voor. Zeker in de huidige periode van thuiswerken aan werkplekken die niet altijd even ergonomisch zijn. Wij zien dan ook in onze praktijk een toename van mensen met klachten van hun nek, zoals pijn en minder bewegingsvrijheid. Omdat de nek zoveel gebruikt wordt, is nekpijn bijzonder vervelend maar ook nog eens hardnekkig. Vaak zien we ook dat de nekpijn uitstraalt naar het hoofd of de schouders.

We willen u meer vertellen over de mogelijkheden die een ervaren fysiotherapeut heeft om nekpijn te verminderen en deze in de toekomst ook te voorkomen.

Wat is de oorzaak van nekpijn?

Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door uw spieren, banden of kleine gewrichten. Het zijn dus vooral de bewegende delen (mechanische delen) die pijn doen. De pijn is vaak zeurend en straalt soms uit naar het hoofd, de armen of de handen. De spieren kunnen overbelast zijn door een repeterende beweging of door een beweging waar ze niet aan gewend zijn. Denk hierbij aan een slechte werkhouding. Ook kan een onverwachte of langdurige beweging zorgen voor irritatie aan ligamenten in de nek. Wanneer u een tijd een afwijkende houding hebt aangenomen, kan het zo zijn dat de ligamenten pijnlijk zijn geworden.

Daarnaast is het ook goed mogelijk dat de spieren in de nek verkrampt zijn door stress. Bij stress hebben we de neiging onze schouders op te trekken waardoor de spieren in de nek kunnen verkrampen.

Hoe presenteren de nekklachten zich meestal

De pijn kan chronisch zijn en dan een wisselend karakter hebben. Afhankelijk van het tijdstip is de pijn dan meer of minder hevig aanwezig. Vaak is er een sterke correlatie met de bezigheden van dat moment. De pijn kan eenzijdig zijn of aan beide kanten optreden.

Nekpijn kan ook acuut opkomen. De pijn is dan veel heviger. Dit kan ervoor zorgen dat mensen ongerust worden omdat de hevige pijn er zo plotseling is. Het is goed om u dan te bedenken dat er bijna nooit sprake is van een ernstige aandoening. De pijn wordt meestal veroorzaakt door overbelasting of verrekking van een spier/pees in de nek en is meestal goed te behandelen.

Naast de pijn, is er vaak ook stijfheid. Deze stijfheid of ook wel “vastzittende nek” kan een gevolg zijn van de pijn. Mensen gaan hun nek vaak anders gebruiken wanneer deze pijn doet, waardoor de spieren vast kunnen gaan zitten. Het kan ook mogelijk zijn dat de oorzaak van de pijn, ook de oorzaak van de stijfheid is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij geïrriteerde spieren.

fysiotherapie bij nekpijn
Naast de pijn in de nek, kan de pijn ook verderop in het lichaam voorkomen. De pijn kan doortrekken naar het hoofd. Hoofdpijn vanuit de nek is dan ook een veelvoorkomende klacht.

Naast hoofdpijn kan er ook pijn in de schouders, armen of zelfs handen optreden. In hevige gevallen kan het zelfs zo zijn dat er tintelingen en krachtsverlies zijn.

Hoe kunnen wij u helpen bij nekpijn

Het is goed om u te beseffen dat nekpijn heel vervelend is, maar meestal niet ernstig is. Hiermee bedoelen wij dat er vaak geen ernstige aandoening aan de pijn ten grondslag ligt.

Onze behandeling is dan ook vooral gericht op het verlichten van de pijn en het aanbieden van methoden om nieuwe klachten te voorkomen. We helpen u bij het doen van juiste oefeningen/bewegingen om de spieren los te maken maar niet te overbelasten.

Wanneer de oorzaak meer in de gewrichten te vinden is, kan onze manueel therapeut u daar verder bij helpen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?