Fysiotherapie bij kaakklachten

Heeft u last van kaakklachten? Ook hier kan de fysiotherapeut u bij helpen. Kaakklachten kunnen meerdere oorzaken hebben en kunnen zich ook op meerdere manieren uiten. Hierbij kunnen ze ook nog andere klachten vooroorzaken, zoals hoofdpijn of migraine. Wat houden kaakklachten precies in en hoe kan de fysiotherapeut u hierbij helpen?

Wat zijn kaakklachten?

De medische benaming voor kaakklachten is Temporo Mandibulaire Dysfunctie (TMD). Dat is een verzamelnaam voor alle stoornissen in het bewegingsapparaat van het kauwstelsel. Ze kunnen invloed hebben op de manier waarop je je mond (en dus je kaken) gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn: eten, drinken, spreken, geeuwen, lachen.

Kaakklachten worden meestal veroorzaakt door drukte, spanning en stress. De meest voorkomende kaakklachten zijn het kaakklemmen en tandenknarsen, dit wordt ook wel Bruxisme genoemd. Mensen die kaakklemmen en/of tandenknarsen kunnen bijkomende pijnklachten in en rond de kaak, de hals en het hoofd ervaren. Gemiddeld ervaart 20-30% van de mensen overdag klachten en 8-10% ook ’s nachts.

Fysiotherapie bij kaakklachten

Welke kaakklachten zijn er?

Er zijn meerdere soorten kaakklachten, dit kan o.a. pijn in de kaak zijn, vastzittende kaakgewrichten of het klemmen of knarsen van de kaakgewrichten. In dat geval lukt het niet om de kaakgewrichten te ontspannen. Dit zijn de meest voorkomende klachten bij TMD:

  • Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • Het niet goed kunnen openen van de mond
  • Pijn in en om het kaakgewricht, wat kan voelen als oorpijn
  • Knappende of krakende kaakgewrichten
  • Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
  • Abnormale slijtage van het gebit
  • Hoofd- en nekpijn (migraine)
  • Brokgevoel in de keel

Behandeling bij kaakklachten

Gespannen, verkrampte spieren kunnen door hun uitstraling een grote invloed uitoefenen in het hoofd en het gezicht. Deze spieren bevinden zich in het gezicht maar ook in de hals, nek en bovenrug. De triggerpoints (spierknopen) in al deze spieren moeten onderzocht worden en meestal moeten spieren uit verschillende regio’s behandeld worden. De spierspanning en triggerpoints kunnen per spier verschillen.

Een van de behandeltechnieken is het toepassen van dry needling. Bij triggerpoints in een van de kauwspieren, zorgt dry needling bij de kaak voor een efficiënte pijnvermindering en een betere functie van de onderkaak. De functies van de onderkaak zijn openen van de mond, naar voren bewegen en zijwaarts bewegen van de onderkaak. De spierspanning zal afnemen waardoor de kaakspieren meer ontspannen en uw klachten verminderen.

Wanneer mensen bekend zijn met migraine, kan Bruxisme de migraine hoofdpijn triggeren. Dit leidt ertoe dat mensen een hogere frequentie aan migraine aanvallen kunnen krijgen.

Het behandelen van het hoofd/hals en kaak gebied door middel van dry neelding kan deze frequentie weer reduceren. De migraineklachten zullen hierbij dus niet afnemen maar de migraine aanvallen zullen wel minder vaak voorkomen.

Naast dry needling, manuele therapie of mulligantechnieken kan het ook zijn dat psychosomatische fysiotherapie bij deze klachten wordt toegepast. Emoties als verdriet, frustratie en stress kunnen zorgen voor toenemende of aanhoudende klachten. Dit omdat mensen zich letterlijk verbijten en hierbij spanning in en rondom de kaak creëren.

Afspraak maken?

Heeft u last van kaakklachten? Onze therapeuten staan voor u klaar om deze klachten te verminderen of zelfs te verhelpen. Mocht u twijfelen of uw klachten wellicht voortkomen uit kaakklachten dan kan onze fysiotherapeut u onderzoeken om te kijken waar uw klachten vandaan komen en hoe wij deze kunnen behandelen.

Heeft u vragen over de behandeling of wilt u een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp op (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?