Fysiotherapie bij hielspoor
Steeds meer mensen krijgen last van hielspoor. De pijnklachten zitten op de plek waar de voetzoolpees is vastgehecht aan het hielbeen. Dit is een brede en dikke band van stug weefsel die onder uw voet loopt. Deze is vastgehecht aan uw hielbot.
Bij hielspoor ontstaat er een scherpe pijn onder de voet bij de hiel wanneer u loopt. Maar wat is hielspoor nu precies, wat zijn de veelvoorkomende klachten en hoe kan fysiotherapie bijdragen aan het herstel van hielspoor?
Wat is hielspoor?
Onder de voet loopt een pees, de zogenaamde peesplaat. Deze loopt vanaf de tenen naar de hiel. De peesplaat wordt tijdens het lopen voortdurend uitgerekt waardoor de aanhechting bij het hielbot onder druk komt te staan.
Wanneer de druk te groot wordt en er overbelasting ontstaat kunnen er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Hierdoor kan het botvlies gaan ontsteken waardoor er stukjes verkalking aan het bot ontstaan. Wanneer dit gebeurt spreken we van hielspoor.
Oorzaken van hielspoor
Hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting van de voet. Dit gaat vaak gepaard bij veelvuldig sporten of bewegen. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen op een harde ondergrond. Dit kan de peesaanhechting aan de hiel flink irriteren. Maar ook sporters die veel rennen en springen zoals bij volleybal of tennis, lopen meer kans om hielspoor te ontwikkelen.
Tevens speelt overgewicht een belangrijke rol bij hielspoor. Als de voeten te zwaar worden belast krijgt de peesplaat het zwaar te verduren. Langdurig staan op een harde ondergrond of iemand die veel staand werk uitvoert kunnen ook hielspoor veroorzaken.
Uiteraard kan de stand van je voeten ook aanleiding zijn tot overbelasting van de voet. Denk hierbij aan:
- Het teveel naar binnen of naar buiten lopen met de voeten
- Verkorte achillespees
- Verkorte en stijve kuitspieren
Helaas lopen te veel mensen te lang door met hielspoor. Dit komt vooral omdat de klachten niet altijd aanwezig zijn en men het klachtenbeeld vaak ook niet herkent. Hierbij toch het advies om niet te lang met de klachten door te lopen. Hoe langer u wacht, hoe langer het herstel is.
Behandeling bij hielspoor
Allereerst zal onze fysiotherapeut uw klachten onderzoeken om de definitieve klacht in kaart te brengen. Daarna stellen we samen met u een behandelplan op. Veelal wordt er dry needling gebruikt bij het behandelen van de hielspoor.
Tijdens deze behandeling worden er naaldjes geplaatst die het triggerpoint aanpakken. Eerst worden de triggerpoints opgezocht. Deze bevinden zich bij hielspoor vaak in de kuit, het onderbeen en soms ook in de voetzool.
Door de naald lichtjes heen en weer te bewegen treedt er een reactie in de spier op. Dit voelt in veel gevallen als een soort kramp. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u direct gemakkelijker bewegen. De behandelde spier kan tot 3 dagen na de behandeling wat pijnlijk en stijf aanvoelen. Daarna zal dit vanzelf weer afnemen.
Naast de dry needling behandeling kunnen er ook verschillende rek en spierversterkende oefeningen met u gedaan worden. Deze kunnen ook door de therapeut als huiswerkoefeningen meegegeven worden.
Afspraak maken
Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.