Fysiotherapie bij klachten tijdens het hardlopen

Tijdens het hardlopen moet uw been meer dan twee keer uw eigen lichaamsgewicht opvangen. Hierdoor komen er dus enorm grote krachten op uw gewrichten te staan. Hardlopen is dan ook een sport waarbij veel blessures voorkomen. In dit artikel zal verder worden toegelicht hoe de meest voorkomende hardloopblessures ontstaan en wat er gedaan kan worden om de klachten tijdens het hardlopen te verminderen.

Veel voorkomende hardloopblessures

Springersknie
Een springersknie, ook wel bekend als een jumpers knee, is een blessure aan de pees tussen het scheenbeen en de knieschijf. Deze pees hoort bij de spier die zorgt voor het strekken van de knie en het optrekken van het bovenbeen. Bij het overmatig belasten van deze spier pees kan deze pijnlijk worden. De pijn is aanwezig aan de onderkant van de knie en merkbaar tijdens of na het sporten. Daarnaast kan de pijn verergeren als men met de vinger onder de knieschijf drukt.

Lopersknie
Een lopersknie komt, zoals de naam al suggereert, veel voor bij hardlopers. Het is een blessure aan de iliotibiale pees. Dit is een pees die vanaf het heupbeen tot vlak onder de zijkant van uw knie loopt. Bij het bewegen van het been schuift deze pees herhaaldelijk over de buitenste knieknobbel. Dit kan zorgen voor brandende en/of stekende pijn aan de buitenzijde van de knie tijdens of na het sporten.

Mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS)
MTSS staat ook wel bekend als ‘shin splint’. Het is een blessure die veel voorkomt bij beginnende hardlopers. MTSS ontstaat door te veel en te hoge krachten op het scheenbeen en de spieren rondom het scheenbeen. Hierdoor zullen de structuren gaan irriteren, wat erg pijnlijk kan zijn. De pijn die gevoeld wordt als gevolg van MTSS is een diffuse zeurende pijn. De klachten ontstaan geleidelijk en verdwijnen in rust vaak weer. MTSS kan veel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het dragen van verkeerde schoenen of het volgen van een te belastend trainingsprogramma.

Achillespees ontsteking
De achillespees is de pees van de kuitspier. Deze spier zorgt voor het buigen van de knie en het strekken van de voet. Bij het overmatig belasten van de achillespees kan er een ontstekingsreactie ontstaan, waardoor pijn ontstaat. De belangrijkste oorzaken van een achillespeesontsteking zijn overbelasting, het dragen van slechte schoenen of het hebben van een slechte techniek. Een achillespeesontsteking geeft pijn op uw hiel of net daarboven. Daarnaast kan er sprake zijn van zwelling.

Hielspoor
Onder uw voet bevindt zich een spier die loopt van de tenen tot de hiel. Bij hielspoor is er sprake van pijn aan de onderkant van uw hiel, daar waar de pees van deze spier vastzit. Hielspoor ontstaat vaak wanneer u langdurig staat of rent. Bij hielspoor voelt u pijn bij lang staan of lopen. Ook begint de pijn kenmerkend langzaam en wordt het steeds erger. Drukken op de plek van de hiel kan ook pijnlijk zijn.

Fysiotherapie bij hardloopblessures

Wanneer u pijn ervaart tijdens of na het hardlopen is het belangrijk om de belasting op uw lichaam te verminderen. Soms betekent dit dat het beter is om een tijdje te stoppen met hardlopen. Op deze manier kunnen ergere klachten voorkomen worden. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het vinden van de juiste balans tussen rust en bewegen. Daarnaast kan een fysiotherapeut u helpen door u oefeningen te laten doen. Deze oefeningen kunnen helpen om de structuren in uw lichaam te trainen en hiermee de belastbaarheid te verhogen.

Pijn bij hardlopen

Behandeling bij Fysio Broekhuizen

Heeft u klachten als gevolg van hardlopen? Loop er dan niet langer mee rond! Ook wanneer uw klachten niet lijken op de genoemde hardloopblessures, bent u van harte welkom bij Fysiotherapie Broekhuizen. We zullen dan samen op zoek gaan naar de oorzaak voor uw klachten. Bij ons werken ervaren therapeuten die u graag helpen bij het verminderen van uw pijn.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?