Fysiotherapie bij fibromyalgie

Mensen met fibromyalgie hebben chronisch last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Deze klachten komen vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in/rondom de gewrichten. Wat is de oorzaak van fibromyalgie en hoe kan de fysiotherapeut u helpen om de klachten te verminderen?

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk: ‘pijn in bindweefsel en spieren’ en valt daarmee in de categorie weke-delenreuma.
Er zijn verschillende klachten die bij fibromyalgie tegelijk voorkomen, dit zijn onder andere:

  • Spierstijfheid
  • Algemene spierpijn
  • Chronische pijn
  • Krachtverlies
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Stemmingsklachten

De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. Dit is met name voelbaar in de nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die normaal gesproken voelbaar is bij een zware griep. Echter hebben mensen met fibromyalgie deze klachten elke dag.

De klachten kunnen vaak wisselen wat ook inhoud dat er de ene dag meer klachten kunnen zijn dan de andere dag. Fibromyalgie uit zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak van fibromyalgie

Helaas is de oorzaak van fibromyalgie (nog) niet bekend. Dit komt omdat er bij mensen met fibromyalgie geen afwijkingen in spieren of bindweefsel te vinden zijn. Verder in het lichaam is ook niets anders te vinden wat de aandoening zou kunnen verklaren. Hierdoor is het erg moeilijk om de diagnose fibromyalgie vast te stellen en er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen door onder andere een combinatie van beweging en rust.

Behandeling fibromyalgie

Veel mensen met fibromyalgie hebben door de pijn moeite met bewegen. De fysiotherapeut kan u helpen om uw pijn en stijfheid te verminderen door oefeningen te geven om gemakkelijker te leren bewegen, tips geven voor een betere lichaamshouding en ontspanningsoefeningen aanleren om beter te leren omgaan met de pijn.

Het accent ligt bij de behandeling van fibromyalgie altijd op het vinden van de juiste balans tussen rust en in beweging blijven. Dit betekent dat een activiteit of beweging afgewisseld wordt met voldoende rust en dat u niet over uw eigen grenzen heen gaat.

Een onderdeel van de therapie is om het hart, de longen en spieren te trainen, dit gebeurt aan de hand van een oefenschema met specifieke oefeningen die de fysiotherapeut voor u opstelt. Dit behoort tot de therapie omdat beweging uw spieren en bindweefsel masseert/activeert wat leidt tot een betere doorbloeding. Daardoor kan ontspanning, verbeterde slaap en (tijdelijke) vermindering van pijn optreden.

In het begin kan het voorkomen dat u meer klachten ervaart als u bent gestart met de oefentherapie. Dit komt omdat u uw lichaam belast op een manier wat u (waarschijnlijk) normaal gesproken niet doet. De fysiotherapeut houdt rekening met het effect van de oefeningen en zal het programma rustig met u opbouwen.

Afspraak maken?

Heeft u last van fibromyalgie? Onze therapeuten staan klaar om met u deze klachten te verminderen met een behandelplan en oefenschema.

Heeft u vragen over de behandeling of wilt u een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp op (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?