Fysiotherapie bij een tenniselleboog

Iedereen heeft er weleens van gehoord: een tenniselleboog. Dit is een vervelende stekende pijn aan de buitenkant van uw elleboog die maar niet weggaat. De kleinste handelingen zoals iets oppakken of een deur openmaken kan al zorgen voor flinke pijnscheuten. Maar wat is een tenniselleboog nou precies, welke klachten horen hierbij en hoe kan fysiotherapie bijdragen aan het herstel hiervan? In deze blog leggen wij het uit!

Wat is een tenniselleboog?

De tenniselleboog wordt ook wel de epicondylitis lateralis genoemd. Een tenniselleboog is een irritatie aan de buitenkant van de elleboog. Deze ontstaat door overbelasting, op de plek waar de onderarmspieren vast zitten aan de elleboogknobbel. De onderarmspieren lopen door naar de pols en zorgen ervoor dat wij deze kunnen buigen en strekken.

Een tenniselleboog kan natuurlijk ook voorkomen bij mensen die niet aan tennis doen. Bij een tenniselleboog gaat het voornamelijk om bewegingen die vaak worden herhaald in het dagelijks leven zoals bijvoorbeeld tijdens het werk. De armspieren en pezen worden constant belast zonder momenten van rust. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de pezen. Wanneer we geen rust nemen maar de spieren blijven overbelasten ontstaat er een tenniselleboog.

Tenniselleboog

Klachten bij een tenniselleboog

In veel gevallen bouwen de klachten zich bij een tenniselleboog geleidelijk op. Vaak ervaart u eerst wat stijfheid in de spieren. Hier wordt vaak weinig aandacht aan geschonken en men denkt dat dit door te blijven bewegen wel overgaat. Echter worden de problemen hierdoor alleen maar erger en de pijn heviger. Wanneer de klachten een langere tijd aanhouden kan de pijn uitstralen naar de onderarm en de hand/ vingers.

Wanneer u onderstaande klachten ervaart is de kans groot dat u een tenniselleboog heeft:

Pijn aan de laterale zijde (buitenzijde) van de elleboog
Hevige en scherpe pijnscheuten
Uitstraling naar de onderarm, pols of hand
Veel pijn bij druk boven de elleboogknobbel
Pijn bij het strekken van de pols of vingers
Krachtverlies

Bovenstaande klachten kunt u ervaren tijdens bijvoorbeeld het dichtknijpen van de hand, het naar achter buigen van de pols of het naar buiten draaien van de onderarm. Ervaart u bovenstaande klachten? Wacht dan niet te lang en maak een afspraak! Ook wanneer de klachten niet altijd aanwezig zijn, kunt u toch een tenniselleboog hebben.

Behandeling bij Fysio Broekhuizen

Allereerst zal onze fysiotherapeut uw klachten onderzoeken. Daarna wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. Hierin bespreken we samen met u wat mogelijk is en zal de therapeut een goede afstemming met u maken voor de belastbaarheid van uw elleboog. Rust is een erg grote factor in het herstel. Dit betekent dat de belasting soms flink naar beneden moet om de elleboog en arm rust te geven. Dat wil niet zeggen dat er helemaal niets gedaan mag worden. Uiteraard wordt hierbij ook gekeken wat mogelijk is met uw dagelijkse activiteiten.

Daarnaast kunnen we u verschillende adviezen meegeven hoe u uw arm het beste kunt gebruiken en welke bewegingen u het beste kunt ontzien. Ook passen wij mobilisatietechnieken (Mulligan), dry needling, kinesio-taping en oefentherapie toe om de onderarm sterkt te maken. Naast de therapie in de praktijk kunnen wij u ook huiswerkoefeningen meegeven om thuis verder te werken aan herstel.

Afspraak maken

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?