Fysiotherapie bij een Frozen Shoulder

We horen de term heel vaak langskomen, de frozen shoulder. Maar wat is dit precies en wat kunt u ertegen doen? Dit willen we uitleggen in dit artikel. We vertellen u meer over de achtergrond van de klachten en natuurlijk hoe wij u kunnen helpen om er zo snel mogelijk weer helemaal vanaf te komen. Want een frozen shoulder kan erg pijnlijk zijn en behoorlijk lang duren zonder de juiste fysiotherapeutische zorg.

Wat is er aan de hand bij een Frozen Shoulder

Een frozen shoulder is feitelijk een schouder die vast zit. Het begint vaak met pijn in de schouder, die steeds erger wordt. Deze pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om een gewricht zit).

In de loop van enkele weken tot maanden kunt u uw schouder steeds minder goed bewegen doordat het gewrichtskapsel verstijft en zwelt. De schouder raakt als het ware ‘bevroren’. Deze verstijving kan in alle richtingen voorkomen, maar we spreken pas over een frozen shoulder als u in ten minste drie richtingen minder goed kunt bewegen.

Soms ontstaat een frozen shoulder na een val of operatie, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Bij diabetes mellitus, schildklieraandoeningen, epilepsie, de ziekte van Dupuytren, hart- en longaandoeningen of de ziekte van Parkinson komt een frozen shoulder wat vaker voor. Uit recent onderzoek blijkt dat ook langdurige stress een belangrijke rol kan spelen. Ook kan een vaak herhaalde beweging de frozen shoulder (mede) veroorzaken.

Wat de reden ook is, een frozen shoulder die er eenmaal is, die verdwijnt niet zomaar weer even. We zien dan ook verschillende fases die eigenlijk altijd optreden.

De drie fases van de Frozen Shoulder

De bevriezing en verstijvende fase

Deze fase duurt enkele weken tot gemiddeld negen maanden. De pijn in de schouder wordt langzaam erger en kan als zeer hevig worden ervaren. De pijn kan uitstralen tot in de bovenarm en zelfs de onderarm. Aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden is pijnlijk en kan hevige pijnscheuten geven. U heeft ook pijn in rust, dus als u niets doet, en zelfs ’s nachts. De bovenrug en nek kunnen eveneens pijn gaan doen. Uw schouder wordt steeds stijver. In deze fase is het niet verstandig om uw schouder te forceren. Te agressief oefenen kan juist tot meer pijn leiden. Wel kan fysiotherapie helpen om de spieren rond de schouder te ontspannen zodat de klachten niet erger worden.

De bevroren fase

Deze fase duurt gemiddeld vier tot negen maanden. De pijn in de schouder neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. U kunt geleidelijk intensiever gaan oefenen. Het is belangrijk de schouder in dit stadium niet te overbelasten! Mensen die zonder professional trainen, gaan hier helaas vaak de mist in.

De ontdooiende fase

Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt langzaam terug tot (nagenoeg) normaal.

Wat kunnen wij voor u betekenen bij het herstellen van een Frozen Shoulder

Onze fysiotherapeut kan u uitleggen wat er aan de hand is met uw schouder en u adviseren hoe(veel) u de schouder mag belasten. Ook als u veel pijn heeft, is het belangrijk om binnen bepaalde grenzen onder begeleiding te blijven bewegen.

Onze fysiotherapeutische behandeling bestaat uit:

Hulp bij het bewaken van de balans tussen inspanning en ontspanning
Leren hoe u moet omgaan met de beperkingen tijdens bijvoorbeeld het sporten of tijdens (huishoudelijk) werk
Een huiswerk-oefenprogramma om het herstel te bevorderen
Mobilisaties en andere technieken om de pijn van de schouder en bovenrug/nek te verminderen en de beweeglijkheid te vergroten.
Oefenen en rekken, afgestemd op de fase van de frozen shoulder.

Met meetinstrumenten kunnen we bekijken in hoeverre u vooruitgaat. Zo blijft u gemotiveerd om te oefenen. En verloopt het herstel voorspoedig. Met een goede begeleiding kunnen de fases worden verkort en is de kans op chronische klachten veel kleiner.

We komen graag met u in contact om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Met meetinstrumenten kunnen we bekijken in hoeverre u vooruitgaat. Zo blijft u gemotiveerd om te oefenen. En verloopt het herstel voorspoedig. Met een goede begeleiding kunnen de fases worden verkort en is de kans op chronische klachten veel kleiner.

We komen graag met u in contact om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?