Fysiotherapie bij COPD

Het hebben van gezonde longen is van levensbelang. De longen zorgen er namelijk voor dat u genoeg zuurstof in uw lichaam heeft waardoor deze goed kan blijven functioneren. Wanneer u echter de chronische longziekte COPD heeft zijn gezonde longen niet vanzelfsprekend. Wat is COPD nu precies? Welke klachten komen ervoor bij COPD? En waarom is het van groot belang dat uw conditie op pijl blijft zodat uw longklachten niet erger worden?

Wat is COPD?

COPD is een afkorting van het Engelse: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longziekte). Chronisch houdt in dat het tot op de dag van vandaag nog niet mogelijk is om patiënten hiervan te genezen. Wanneer u COPD heeft zijn de longen ernstig beschadigd. Hierdoor heeft u minder zuurstof en is ademen een stuk moeilijker.

COPD is een verzamelnaam voor twee longaandoeningen:

Chronische bronchitis:
Hierbij zijn uw bronchiën continue ontstoken. Bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Door deze ontstekingen maakt uw lichaam meer slijm aan dan normaal. Hierdoor kunt u zich benauwd voelen en is ademen lastiger.
Longemfyseem:
Hierbij gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u de afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u minder goed ademen en het benauwd krijgen.

COPD
COPD komt in de meeste gevallen pas na het 40ste levensjaar voor en houdt in 85% van de gevallen direct verband met roken. Ook kan het inademen van fijnstof afkomstig van bijvoorbeeld verkeer of industrie een mogelijke oorzaak zijn. Daarnaast kan COPD in zeldzame gevallen ook erfelijk zijn door afwijkende genen.

Veelvoorkomende klachten

Door COPD wordt de capaciteit van de longen om zuurstof op te nemen langzaam minder. Hierdoor kunt u verschillende symptomen ervaren. Klachten die veel voorkomen bij COPD zijn:

Benauwdheid/kortademigheid
Vermoeidheid
Slijmvorming
Hoesten
Verminderde spierkracht
Vermindering van gewicht

Door deze klachten kunt u problemen ervaren met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals aan- uitkleden, traplopen of boodschappen doen. Ook kunt u angstig en rusteloos worden wanneer u het idee heeft te weinig lucht te krijgen en naar adem moet happen. Om die reden wordt inspanning vaak vermeden, wat weer zorgt voor afname van de spierkracht en conditie. Het is daarom belangrijk om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen en uw klachten aan te pakken.

Behandeling bij Fysio Broekhuizen

Allereerst zal onze fysiotherapeut uw klachten onderzoeken. Er worden verschillende testen afgenomen om uw conditie en gezondheid in kaart te brengen. Daarna stellen we samen met u een behandelplan op. Hierin wordt de nadruk gelegd uw conditie zo optimaal mogelijk te maken en te houden. Dit omdat spieren die goed getraind zijn, effectiever functioneren en minder zuurstof nodig hebben. Hierdoor bent u dus minder snel benauwd en vermoeid. Daarnaast kan een goede conditie bijdragen aan het verminderen van bijwerkingen van uw COPD-medicatie.

Onze fysiotherapeut stelt een trainingsschema voor u op dat er precies op afgestemd is uw conditie te optimaliseren. Daarnaast leert de therapeut u technieken om op de beste manier te hoesten en huffen (ophoesten van slijm). Ook kunnen ademhaling- en ontspanningsoefeningen helpen uw COPD zo goed mogelijk onder controle te houden.

COPD is door de zorgverzekeraars aangemerkt als een chronische indicatie. Dit betekent dat u hiervoor de behandelingen vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.  

 

Afspraak maken

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?