Fysiotherapie bij claudicatio intermittens

Mensen die last hebben van claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, hebben geregeld last van hun benen tijdens het lopen of andere inspanning. Deze kunnen dan pijnlijk en vermoeid aanvoelen. Wat is de oorzaak van claudicatio intermittens en hoe kan de fysiotherapeut u helpen om de klachten te verminderen?

Wat is claudicatio intermittens?

In het Latijn betekend claudicatio intermittens letterlijk: met tussenpozen mank lopen. Dit wordt ook wel etalagebenen genoemd. Mensen die hier last van hebben voelen tijdens het lopen geregeld pijn en vermoeidheid. Dit komt meestal voor in de kuiten maar kan ook in de bovenbenen of in de bilspieren voorkomen. Indien deze pijn of vermoeidheid toeneemt moet er vaak rust genomen worden door stil te staan. Bij het stilstaan zakt de pijn en de vermoeidheid waarna het lopen weer hervat kan worden.

De term etalagebenen komt hier dan ook vandaan: bij het lopen moet er bij elke etalage gestopt worden zodat de pijn en vermoeidheid kan afzakken.

Claudicatio Intermittens

Oorzaak van claudicatio intermittens

De oorzaak van claudicatio intermittens is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden, ook wel PAV genoemd. PAV wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, hierbij worden de wanden van de slagaders stugger en dikker waardoor er vernauwingen optreden. Deze verdikkingen worden veroorzaakt door een opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, word de zuurstoftoevoer naar de spieren verminderd.

Er zijn een aantal factoren die het risico op PAV, en dus de kans op etalage benen, verhogen. Deze factoren versterken elkaar, wat betekend dat als u meerdere van onderstaande factoren heeft het risico hoger is. De factoren zijn:

Roken
Suikerziekte
Te hoge bloeddruk
Verhoogd cholesterol
Overgewicht
Gebrek aan beweging
Erfelijkheid

In Nederland heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van etalagebenen. Het is belangrijk om niet met deze klachten door te blijven lopen. Zonder de juiste behandeling zullen de klachten aanhouden en in veel gevallen juist langzaam toenemen.

Behandeling claudicatio intermittens

Fysiotherapeuten kunnen mensen met claudicatio intermittens behandelen doormiddel van (loop)training en oefeningen. Dit is een effectieve behandelmethode waarbij onder begeleiding de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van de spieren worden versterkt. Door te oefenen verbeteren ook de pompfunctie van het hart en de longfunctie en daarmee de algehele fitheid.

Als praktijk zijn wij aangesloten bij het Chronisch Zorgnet. Dit betekent dat onze collega’s extra scholingen hebben gevolgd en voldoen aan de voorwaarden van de Zorgverzekeraars om u hierin te kunnen begeleiden.

Afspraak maken?

Heeft u last van claudicatio intermittens en/of PAV? Onze therapeuten staan klaar om met u deze klachten te verminderen of zelfs te verhelpen met een behandelplan en oefenschema.

Heeft u vragen over de behandeling of wilt u een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp op (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?