Fysiotherapie bij carpaal tunnel syndroom
Klachten aan de polsen/handen zijn ontzettend vervelend. Bepaalde werkzaamheden en simpele handelingen zijn opeens niet zo vanzelfsprekend meer. Het carpaal tunnel syndroom (ook wel CTS genaamd) is een zenuwaandoening in de pols/hand regio. Hierbij raakt één van de drie armzenuwen (de nervus medianus genaamd) in de pols bekneld. Wat houdt deze klacht precies in en hoe wordt deze klacht op de beste manier behandeld? Wij leggen het uit!
Wat is het carpaal tunnel syndroom?
Het carpaal tunnel syndroom is een verzameling van klachten veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus. Deze zenuw loopt door een nauw kanaal welke wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen de pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm.
In deze tunnel lopen de pezen die de vingers laten buigen en de nervus medianus. De zenuw heeft een zachte structuur en is kwetsbaar voor het afknellen hiervan.
Klachten bij carpaal tunnel syndroom
De klachten worden veroorzaakt door een beknelling van de zenuw. Hierdoor ontstaat gewoonlijk gedeeltelijke uitval van onder andere kracht en/of gevoel (tast) in de duim, wijsvinger en middelvinger. Vaak treden de klachten in eerste instantie ‘s nachts op en wordt men daardoor wakker.
Een gevoel van een slapende hand is dan aanwezig, waarbij de drang van het wapperen van de hand zich voordoet. Daarna treden de klachten ook steeds vaker op tijdens alledaagse activiteiten. Klachten die ervaren worden bij een carpaal tunnel syndroom zijn:
-
- Pijn aan de hand en pols
- Het voelen van tintelingen
- Een doof gevoel in uw duim, wijsvinger en middelvinger en handpalm
- Krachtverlies
Er zijn een aantal factoren bekend die het risico in het oplopen van het carpaal tunnel syndroom vergroten. Dit zijn onder andere: leeftijd >50 jaar, zwangerschap bij vrouwen, overgang, reuma, obesitas en overbelasting vanuit beroepen waarbij de handen zwaar en repeterend gebruikt worden.
Veel mensen lopen te lang door met het carpaal tunnel syndroom. Dit komt vooral, omdat de klachten geleidelijk ontstaan en men de klachten niet altijd herkent. Echter, hoe langer er gewacht wordt, hoe langer het herstel in beslag kan nemen.
Behandeling bij Fysio Broekhuizen
Allereerst zal onze fysiotherapeut de klachten onderzoeken om de definitieve klacht in kaart te brengen. Daarna wordt aan de hand van het doel in samenspraak met de patiënt een realistisch behandelplan opgesteld.
Hierin wordt besproken wat mogelijk is en zal de therapeut een goede afstemming maken over de belasting en belastbaarheid. Dit betekent dat de belasting soms flink naar beneden moet om de pols rust te geven.
Wanneer er sprake is van een eventuele ontsteking, dan zal deze eerst tot rust moeten komen, indien nodig gebeurt dit in overleg met de huisarts in combinatie met medicatie of een injectie. Nadat de ontsteking verholpen is, kan er een start gemaakt worden met behandelen.
Er zijn binnen de fysiotherapie een aantal mogelijkheden tot behandelen. Dit zijn met name tracties, zenuwmobilisaties, het verminderen van spierspanning en oefentherapie.
Ook wordt in de meeste gevallen het dragen van een speciale brace/spalk gericht op het carpaal tunnel syndroom geadviseerd. Indien geen van deze behandelingen werken, zal een operatie overwogen worden in overleg met een (huis)arts.
Is een operatie onvermijdelijk? Ook dan kan één van onze fysiotherapeuten helpen bij het herstel. Wij komen graag in contact om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.
Afspraak maken
Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.