Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de lies

Pijn in de lies kan veel verschillende oorzaken hebben. Wanneer de pijn langdurig aanwezig is, kan de oorzaak een lies beknelling zijn. Deze beknelling is vaak een vervelend probleem met intense pijn met uitstraling naar de rest van het been.

Dit kan leiden tot een afname in mobiliteit, met spier- en krachtsverlies tot gevolg. De pijn kan erg belemmerend zijn. Het is dus belangrijk om de klachten niet te negeren en zo snel mogelijk te behandelen.

Wat is de lies precies?

De lies ligt tussen de onderbuik en bovenbenen en is opgebouwd uit meerdere structuren. Een combinatie van spieren, pezen en botten zorgt voor de scheiding tussen de onderbuik en de benen. Deze structuren kunnen soms gespannen, gezwollen of verschoven zijn, waardoor een zenuw in de lies bekneld raakt.

Deze beknelling kan de pijnklachten geven.

De oorzaak van een beknelling in de lies

Er zijn verschillende oorzaken voor een beknelling in de lies. Zo kan deze ontstaan na een ongeluk, bijvoorbeeld bij van het bekken of de rug. De zwelling en ontstekingsreactie na een ongeluk, drukken alle structuren in de lies samen, waardoor een zenuw bekneld kan raken.
Deze beknelling kan meer pijn geven bij bepaalde houdingen.

Ook mensen met overgewicht hebben een groter risico op het ontwikkelen van een beknelling in de lies, door de grote druk van het gewicht op de lies. Ditzelfde geldt ook bij zwangere vrouwen.

Mensen die vaak strakke of zware kleding dragen kunnen ook een lies beknelling ontwikkelen. Soms gaat het om een combinatie van factoren die leiden tot een beknelling, hierbij kunnen factoren als chronische stress, suikerziekte of een vitaminetekort een rol spelen.

Symptomen van een liesbeknelling

De hoofdklacht die mensen met een liesbeknelling ervaren, is pijn. De pijn ontstaat met name door de beknelde zenuw. Door deze beknelling raakt de zenuw geïrriteerd. De irritatie voelt vervolgens pijnlijk aan, maar geeft in sommige gevallen ook tintelingen of een doof gevoel. De pijn kan constant aanwezig zijn of in vlagen komen, ook kan de pijn variëren in intensiteit. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rest van het been.

Doordat de zenuw bekneld is, werkt deze ook minder goed. Hierdoor kunnen de spieren in de lies minder goed geactiveerd worden. Op de lange termijn veroorzaakt dit spierzwakte en spierverlies rondom het pijnlijke gebied. Dit omdat de lies, en soms het hele been, minder worden gebruikt.

Een vervelende consequentie is dat er dan loop- en houdingsproblemen ontstaan.

Fysio bij liesbeknelling

De behandeling van een liesbeknelling

Bij een lies beknelling is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, omdat deze ook invloed heeft op de behandeling. De pijn kan met medicatie behandeld worden, maar dit is geen permanente oplossing.

Om de achterliggende oorzaak van het probleem te behandelen kan fysiotherapie een goede uitkomst bieden. Met fysiotherapie kunt u leren hoe u uw lies, bekken en beenspieren kunt bewegen zonder de zenuw te beknellen.

Door meer te bewegen bouwt u spiermassa op, waardoor het bekken- en liesgebied sterker wordt. Ook kan dit op lange termijn leiden tot gewichtsverlies. Hierdoor neemt de druk op de lies af waardoor ook de beknelling af zal nemen. De achterliggende oorzaak van de pijn zal dan dus verdwijnen.

Daarbij is het ook belangrijk om houdingen aan te leren die voorkomen dat u uw lies beknelt. Ook hier kan een fysiotherapeut goed mee helpen.

Waarom Fysio Broekhuizen?

De hoogopgeleide fysiotherapeuten bij Fysio Broekhuizen zijn onder andere gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie. Door middel van echografisch onderzoek kunnen wij een second opinion geven en samen met u achterhalen wat de exacte oorzaken van uw pijn zijn.

Door de vele jaren ervaring met de behandeling van deze klacht, kunnen wij een effectief en passend behandelplan opstellen. Wij houden rekening met uw persoonlijke doelen en zullen altijd ons eerlijke advies geven. Maak daarom direct een afspraak via https://fysiobroekhuizen.nl/contact/.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?