Fysiotherapie bij achillespeesklachten
Achillespeesklachten herkent u aan pijn aan de achterkant van uw onderbeen, tussen de hak en uw kuit. De pijn neemt meestal toe bij belasting zoals (hard)lopen of springen, maar kan ook in rust aanwezig zijn. Maar welke klachten ervaart u bij achillespeesklachten, wat zijn de oorzaken hiervan en hoe kan fysiotherapie bijdragen aan herstel bij achillespeesklachten? Wij leggen het u graag uit!
Wat zijn achillespeesklachten?
De achillespees is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt en in staat is grote krachten over te brengen. Hierdoor kunnen we op onze tenen gaan staan, wandelen, hardlopen en springen. Zo moet de achillespees tijdens het hardlopen wel tot 9 keer het lichaamsgewicht kunnen opvangen. Wanneer u klachten ervaart aan de achillespees kan dit voor flinke irritatie en pijn zorgen.
Achillespeesklachten worden onderverdeeld in klachten van het middengedeelte en klachten aan de aanhechting van de achillespees. Veelvoorkomende klachten die bij beide vormen aanwezig zijn:
- Ochtendstijfheid
- Beperking in beweegactiviteiten
- Verminderde kuitkracht
- Lokale verdikking van de pees
- Constante pijn in het dagelijks leven
- Verslechterde van de sportprestaties
De klachten kunnen wisselend van beloop zijn en per persoon anders ervaren worden. Hieronder bespreken we wat de oorzaken van een achillespeesblessure kunnen zijn.
Oorzaken een achillespeesblessure
In veel gevallen hangen achillespeesklachten samen met de trainingsbelasting. Dit heeft vaak te maken met spierzwakte zoals beweging en techniek. Daarnaast kan verkeerd materiaal zoals schoeisel en sokken ook een rol spelen. Tevens kan uw gewicht ook zorgen voor klachten aan de achillespees.
Achillespeesklachten ontstaan meestal niet acuut maar zijn een gevolg van overbelasting. Factoren zoals drukte, stress of voeding kunnen factoren zijn die invloed hebben dit proces. Wanneer de achillespees langdurig overbelast wordt kan dit klachten geven.
Klachten aan de achillespees komt het meeste voor bij mensen tussen de 30 en 60 jaar. Tevens kunnen achillespeesblessures bij vrouwen na de overgang toenemen.
Hoelang duurt het herstel?
Het herstel van achillespeesklachten is erg afhankelijk van de duur van de klachten, uw algehele gezondheid en de ernst van de klachten. Een overbelasting in de achillespees is doorgaans sneller hersteld dan bijvoorbeeld een afgescheurde achillespees ook wel een achillespeesruptuur genoemd. Ook is van belang op welk niveau u weer wilt bewegen.
Wilt u weer volledig pijnvrij kunnen hardlopen of is zonder stijfheid opstaan in de ochtend voldoende. De duur van het herstel kan daarom variëren van 1 tot wel 6-9 maanden.
Behandeling bij Fysio Broekhuizen
Heeft u klachten aan uw achillespees? Loop er dan niet langer mee rond! Ook wanneer de klachten niet altijd aanwezig zijn, bent u van harte welkom in onze praktijk! We zullen dan samen op zoek gaan naar de oorzaak voor uw klachten.
Allereerst zal onze fysiotherapeut uw klachten onderzoeken. Daarna wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. Hierin bespreken we samen wat mogelijk is en zal de therapeut een goede afstemming met u maken voor de belasting en belastbaarheid. Dit betekent dat de belasting soms flink naar beneden moet om de achillespees rust te geven.
Uiteraard wordt hierin gekeken wat ook mogelijk is met uw dagelijkse activiteiten. Ook kijken we samen naar het moment dat u weer kunt gaan sporten. We richten ons bij de behandeling op het terugbrengen van stabiliteit en mobiliteit. Dit betekent dat we er door gerichte oefeningen voor zorgen dat de achillespees wordt versterkt en dus weerbaarder wordt tegen mogelijke overbelasting.
Wij komen graag met u in contact om samen in kaart te brengen wat wij hierin voor u kunnen betekenen.
Afspraak maken
Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.