Fysiotherapie na een beroerte (CVA)

Een beroerte, ook wel CVA genoemd, kan zorgen voor zowel lichamelijke als psychische problemen. De impact is heel verschillend, maar eigenlijk altijd ingrijpend. Maar wat is een beroerte nu eigenlijk, wat zijn de oorzaken en hoe kan fysiotherapie bijdragen aan het herstel hiervan?

Wat is een beroerte?

Bij een CVA (Cerebro Vasculair Accident) ontstaat er een probleem in de bloedvaten van de hersenen. In de meeste gevallen wordt er een bloedvat afgesloten, maar er kan ook een bloeding ontstaan. Bij deze twee gevallen gaat het om:

Een hersenbloeding, hierbij vindt een bloeding plaats in de hersenen doordat een bloedvat scheurt
Een herseninfarct, hierbij stroomt het bloed niet meer goed door de hersenen, omdat een bloedvat wordt afgesloten door een bloedpropje

In beide gevallen zorgt het ervoor dat een deel van de hersenen geen zuurstof meer krijgt en het hersenweefsel beschadigd wordt.

Beroerte
Naast een hersenbloeding en een herseninfarct kan er ook een TIA ontstaan. Een TIA wordt ook wel een kleine beroerte genoemd. Een TIA ontstaat op dezelfde manier als een herseninfarct. Echter lost dit stolsel zich vanzelf op. Het is wel belangrijk dat de meeste symptomen bij een TIA binnen 30 min weg zijn. Vaak is een TIA een voorbode voor een CVA dus u moet altijd de dokter raadplegen als u een TIA verdenkt te hebben (gehad).

Klachten na een beroerte

De klachten die iemand ervaart na een beroerte kunnen per persoon en soort verschillen. Wanneer u klachten ervaart aan de linkerzijde van uw lichaam betekent dit dat er schade is aan de rechterzijde van de hersenen. Dit komt omdat onze hersenen gekruist van elkaar werken ten opzichte van het lichaam. Klachten die u kunt ervaren na een CVA zijn:

Problemen met lopen of opstaan
Verlamming aan de linker- of rechterhelft van het lichaam zoals een arm of been
Coördinatieproblemen of duizeligheid
Een scheve mond of scheef gezicht
Problemen met het zicht
Moeite met eten zoals kauwen en slikken
Spraakproblemen

Daarnaast kan er bij een hersenbloeding zonder duidelijke oorzaak zeer heftige hoofdpijn ontstaan. Naast alle lichamelijke klachten kan een beroerte ook psychisch veel impact hebben op uw leven. Het kan zijn dat u het vertrouwen in uw eigen lichaam verliest en er kan een grote mate van vermoeidheid ontstaan. Ook kunt u moeite ervaren met het verwerken van uw emoties en bijvoorbeeld het indelen van uw dagelijks leven.

Oorzaken van een beroerte

Een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zijn belangrijke factoren die slagaderverkalking veroorzaken. Slagaderverkalking is dan ook één van de meest voorkomende oorzaken van een beroerte. Door een slagaderverkalking kan er een propje losschieten die kan zorgen voor een obstructie in de hersenen.

Naast een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte spelen risicofactoren zoals roken, overgewicht en diabetes ook een rol. Ook kan een beroerte ontstaan door bijvoorbeeld een harde klap op het hoofd of een ongeluk. In sommige gevallen kan ook erfelijkheid een rol spelen.

Behandeling na een beroerte

Na het doormaken van een CVA kunt u, afhankelijk van de hersengebieden die beschadigt zijn geraakt, tegen verschillende klachten aanlopen. Onze therapeut zal allereerst uw klachten onderzoeken. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt er gekeken naar wat uw restklachten zijn en hoe we de kwaliteit van leven zo goed mogelijk kunnen bevorderen en herstellen. Door middel van verschillende testen wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

In veel gevallen wordt na een beroerte oefentherapie geïndiceerd. Er wordt dan voor u een oefenschema opgesteld waarin kracht, balans en coördinatie worden getraind. Heeft u geen oefentherapie maar een behandeling op de behandelbank nodig, dan kan dit uiteraard ook!

Fysiotherapie na een CVA is door de zorgverzekeraars aangemerkt als een chronische indicatie. Dit betekent dat u hiervoor de behandelingen vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Alleen de eerste 20 behandelingen komen voor uw eigen rekening, en kunnen veelal vanuit een aanvullende verzekering worden gedekt.

Afspraak maken

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?