Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de rug

Heeft u al langere tijd last van rugpijn of is de pijn opeens komen opzetten? Dan heeft u mogelijk last van een beknelde zenuw in uw rug. Een beknelde zenuw wordt ook wel zenuwcompressie genoemd en treedt op wanneer omliggende structuren zoals bijvoorbeeld weefsels te veel druk uitoefenen op de zenuw.

Rugzenuwen zijn erg belangrijk voor de motoriek (bewegen) en sensoriek (waarnemen). De zenuwen sturen signalen vanuit de ledematen en de rest van het lichaam naar de hersenen en andersom. De signalen bevatten onder andere informatie over tast, druk en aansturing van de spieren. Een beknelde zenuw in de rug kan dan ook een negatieve invloed hebben op het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten.

Gelukkig kunt u meerdere zaken ondernemen om de klachten te verminderen!

Symptomen bij een beknelde zenuw in de rug

Een beknelde zenuw in de rug kan zich op verschillende manieren uiten. Niet alle symptomen hoeven aanwezig te zijn om toch de diagnose beknelde zenuw te kunnen stellen. Een beknelde zenuw kan zorgen voor pijn, tintelingen, gevoelloosheid en spierzwakte in de rug, heupen, benen, enkels en voeten.

De pijn kan erg scherp zijn en dus ook uitstralen naar één of meerdere andere lichaamsdelen. Bovendien kan het voorkomen dat reflexen in zekere mate afwezig zijn. Dat heeft te maken met dat de signalen niet meer goed doorgestuurd kunnen worden, omdat de zenuw bekneld is.

Symptomen bij een beknelde zenuw in de rug
Oorzaken van een beknelde rugzenuw

Oorzaken van een beknelde rugzenuw

De wervelkolom bestaat van boven naar beneden gezien uit zeven halswervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, het sacrum oftewel het heiligbeen en het staartbeen oftewel stuitje. De wervels zijn met elkaar verbonden door tussenwervelschijven. De sacrale en staartwervels bevatten geen tussenwervelschijven, want deze botten zijn vergroeid.

In het wervelkanaal loopt het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg lopen zenuwen onder andere richting de benen. Elke wervel heeft een eigen paar zenuwen. Deze zenuwen kunnen door verschillende oorzaken bekneld zijn. Voorbeelden van oorzaken zijn een hernia, een trauma, een stenose, slijtage van de tussenwervelschijven, degeneratie of rekoefeningen.

 

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf is een soort kussen waarvan de kern kan gaan lekken als deze beschadigd of gescheurd is. De uitstulping drukt tegen de zenuw en hierdoor kan de zenuw bekneld raken. Dit veroorzaakt irritatie van de zenuw wat leidt tot pijn in de benen. Een hernia komt het vaakst voor bij de onderste drie tussenwervelschijven.

Door slijtage van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen in de rug ook bekneld raken. Een voorbeeld hiervan is artrose. Hierbij raken de wervels en tussenwervelschijven aangetast, waardoor de wervels minder soepel over elkaar kunnen bewegen. Door het op elkaar drukken van de wervels kunnen zenuwen bekneld raken.

Een andere oorzaak van een beknelde zenuw in de rug is een spinale stenose. Een stenose is een vernauwing van het wervelkanaal of de plek waar de zenuw het ruggenmerg verlaat. Door de vernauwing is er minder ruimte voor de zenuwen en kunnen deze bekneld raken.

Fysiotherapeutische behandeling bij Fysio Broekhuizen

Fysiotherapie is voornamelijk gericht op het versterken van de rugspieren en het verbeteren van de houding met als doel het tegengaan van de klachten. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen specifieke oefeningen worden uitgevoerd met behulp van fitnessapparatuur. Ook worden strekoefeningen gedaan om de druk op de zenuw(en) te verlagen.

Manuele therapie kan ook worden toegepast bij een beknelde zenuw in de rug. Dit is een vorm van druktherapie dat gebruikt wordt om de wervels weer wat beter ten opzichte van elkaar te zetten.

U zult bovendien oefeningen meekrijgen die u thuis kunt uitvoeren om het herstel te bespoedigen. Door het versterken van de rugspieren neemt de belastbaarheid van de rug toe, wat de kans op herhaling verkleind. Als aanbeveling krijgt u mee niet de grens op de zoeken. Bewegingen die de klachten verergeren, moeten vermeden worden. Stilzitten is echter ook niet de oplossing.

Onze fysiotherapeuten staan voor u klaar om te werken aan een spoedig herstel. Zij zullen een behandelplan opstellen naar uw behoeftes en doelen. Heeft u vragen over de behandeling of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op!

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?