Fysiotherapeutische hulp bij een Hamstringblessure

Een acute hamstringblessure is een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Meestal ontstaat zo’n blessure tijdens het sporten, vaak bij explosieve bewegingen als sprinten, remmen, wenden en keren. U heeft misschien dit wel eens zien gebeuren tijdens een sportwedstrijd of op televisie. De sporters grijpen dan meestal naar de achterkant van hun bovenbeen tijdens een sprintje of tijdens een duel.

We leggen u uit wat er aan de hand is en hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

Wat is een hamstringblessure?

De spieren aan de achterkant van het bovenbeen noemen we de hamstrings. Een blessure aan deze spieren ontstaat meestal tijdens het sporten maar u kunt ook een hamstringblessure krijgen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door een onverwachte beweging.

Bij de hamstringblessure is er direct pijn. U voelt een felle pijn en soms wordt de plek dik en blauw. De behandeling van de blessure is afhankelijk van de ernst van de schade. Als de spier erg beschadigd is, is soms een operatie nodig. Wat de schade ook is, fysiotherapie kan helpen bij het behandelen en het voorkomen van een hamstringblessure.

herstel van Hamstringblessure bij Fysio Broekhuizen

De klachten van een hamstringblessure

Bij een hamstringblessure voelt u een felle pijn in je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. U kunt uw been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. De plek kan stijf worden. Soms ontstaat na een paar dagen een bloeduitstorting aan de achterkant van het bovenbeen.
De ernst van een hamstringblessure delen we als volgt in:

Graad 0
In het dagelijks leven merkt u weinig tot niets van de blessure. U ziet geen zwelling. De plek waar je geblesseerd bent, is hooguit een beetje gevoelig. Bij sporten ‘trekt’ het wel een beetje in de hamstring. In dit geval is er geen schade aan de spiervezels.

Graad 1
Als u uw been buigt, voelt dit niet echt prettig, maar wandelen doet nauwelijks pijn. U ziet geen zwelling. De plek waar u geblesseerd bent, is wel een beetje gevoelig. In dit geval is er een beetje schade aan de spiervezels.

Graad 2
Drukken op de hamstring is pijnlijk en u ziet misschien een zwelling en/of een verkleuring. Wandelen of fietsen doet pijn: u kunt uw knie moeilijk buigen. In dit geval is er behoorlijke schade aan de spiervezels.

Graad 3
Lopen is erg pijnlijk en lukt misschien zelfs alleen met krukken. U voelt de pijn niet alleen in uw bovenbeen, maar ook in de spieren ernaast. Aan de achterkant van uw bovenbeen kan een zwelling te zien zijn, die soms blauw is. In dit geval is de spier volledig gescheurd; u kunt uw spier niet meer aanspannen.

Hulp bij het herstel van een Hamstringblessure bij Fysio Broekhuizen

Voor een goed herstel heeft u de ondersteuning van een van onze fysiotherapeuten nodig. Wij kunnen onderzoeken hoe de hamstringblessure is ontstaan en welke oefeningen u helpen bij een goed en vlot herstel. Ook kunnen we u helpen om te bepalen wanneer u weer kunt beginnen met sporten en hoe u een nieuwe blessure voorkomt.

Hamstringblessure

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?