Fysiotherapeutische ondersteuning voor kinderen met hypertonie of hypotonie

Merkt u dat uw kind moeite heeft met bewegen, of tekenen laat zien van een slappe houding? Dit kan erop duiden dat er een probleem is met de spierspanning. Wanneer deze hoger of lager is dan normaal gaat bewegen lastiger, wat erg beperkend kan zijn voor uw kind. Er zijn verschillende manieren om deze klachten te verminderen, waar wij u graag bij helpen. Bent u benieuwd naar wat wij voor u en uw kind kunnen betekenen? Lees dan snel verder.

Wat is hypertonie en hypotonie?

Hypertonie en hypotonie zeggen iets over de mate van spierspanning. Wanneer deze hoger is dan normaal is er sprake van hypertonie. Een bijbehorend symptoom is bijvoorbeeld spasticiteit, maar ook moeizaam bewegen of een verkrampt gevoel zijn veelvoorkomende symptomen. Bij hypotonie is er sprake van een verlaagde spierspanning. Dit is te herkennen aan een verminderde reactie op reflexen en een slap hangend lichaam.

Hypertonie Hypotonie

Wat is de oorzaak van hypertonie en hypotonie?

Hypertonie kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een ziekte of een beschadiging, maar vaak is de oorzaak van hypertonie simpelweg overbelasting van de desbetreffende spieren. Bij hypotonie is de oorzaak echter bijna altijd een aandoening van het zenuwstelsel en/of de spieren. Hierbij kan de beschadiging in de hersenen liggen, maar de hypotonie kan ook voortkomen uit een aandoening van de bindweefsels of auto-immuun reacties.

Wat kan er gedaan worden?

Hypertonie en hypotonie zijn eigenlijk twee tegenovergestelde situaties, waardoor ook de behandeling sterk verschilt. Behandelingsmogelijkheden voor beide situaties worden hieronder apart van elkaar besproken.

Behandeling hypertonie

Het doel van de behandeling van hypertonie is om de spierspanning te verlagen. Hierbij is het van belang dat eerst de oorzaak goed in kaart wordt gebracht om een goede behandeling op te kunnen stellen. Op deze manier kunnen bepaalde bewegingen vermeden worden om verdere klachten te voorkomen.

Fysiotherapie bij hypertonie heeft als doel om de spieren te ontspannen, maar ze daarnaast ook te rekken en te strekken. Het ontspannen zorgt voor een vermindering van de spierspanning, terwijl het rekken en strekken van de spieren daarbij zorgt dat de lengte van de spieren optimaal blijven. Bij hypertonie zijn de spieren namelijk continu iets verkort door de verhoogde spierspanning. Door gebruik te maken van deze combinatie verminderen de klachten van hypertensie.

Behandeling bij hypotonie

Bij de behandeling van hypotonie is het doel met name om de spieren en het lichaam sterk te houden om contracturen en een verslechtering van de spierkracht te voorkomen. Doordat de oorzaak bij hypotonie vaak echt een beschadiging is in het lichaam is het echter lastig om het probleem helemaal op te lossen, maar door fysiotherapie kunnen de klachten wel verminderd worden.

Een veelgebruikt onderdeel van de behandeling bij hypotonie zijn krachtoefeningen. Door krachtoefeningen te doen worden de spieren zo goed mogelijk behouden en wordt ervoor gezorgd dat het uithoudingsvermogen van het lichaam zo groot mogelijk blijft.
Daarnaast wordt er ook veelvuldig gebruik gemaakt van oefeningen om de mobiliteit van het lichaam te optimaliseren. Hiermee wordt de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren bedoeld. Bij hypotonie is er door de verlaagde spierspanning ook een verminderde stevigheid om het gewricht. Er is minder weerstand waardoor er eigenlijk te veel beweeglijkheid is. Dit verhoogt de kans op letsel, waardoor het geven van oefeningen dus zo belangrijk is. Op deze manier wordt het functioneren van het lichaam geoptimaliseerd.

Fysiotherapie Broekhuizen

Of er nu sprake is van hypertonie of hypotonie, voor beide gevallen geldt dat wij door het in huis hebben van een erkend kinderfysiotherapeut de juiste zorg voor uw kind kunnen leveren. In onze praktijk staat kennis en een persoonlijke aanpak centraal om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen faciliteren. Heeft u nog vragen of wilt u meteen een afspraak maken? Schroom dan niet en neem vooral contact met ons op, en wie weet zien wij u snel in onze praktijk!

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?