Fysiotherapie bij het herstellen na een meniscusblessure

Heeft u pijn bij het belasten van uw knie? Of schiet uw knie soms op slot? Misschien heeft u wel te maken met een meniscusblessure. In dit artikel zal worden uitgelegd wat een meniscusblessure is, en hoe deze het beste behandeld kan worden.

Het kniegewricht

Het kniegewricht wordt gevormd door scharnierende botdelen. De botdelen van het kniegewricht passen niet goed op elkaar en daarom bevindt zich in de knie, zowel aan de binnen- als buitenkant een kraakbeenschijf. Deze kraakbeenschijf (meniscus) zorgt voor het soepel kunnen bewegen van de knie. Daarnaast functioneert de meniscus als stabilisator van de knie bij het draaien en buigen ervan.

Knieblessure

Ontstaan meniscusblessure

Irritatie of het beschadigen van de meniscus kan ontstaan door het verdraaien of langdurig belasten van de knie. Wanneer het bovenbeen te ver naar binnen of buiten draait ten opzichte van het onderbeen, spreken we van een verdraaiing. Bij het naar buiten verdraaien van de knie kan de buitenste (laterale) meniscus beschadigen. Bij het naar binnen verdraaien van de knie kan de binnenste (mediale) meniscus beschadigen. Meniscusklachten zijn veel voorkomend bij sporten waarbij de knie veel belast wordt, zoals voetbal, volleybal en skiën.

Klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan, zoals bij veroudering. Naarmate men ouder wordt treedt er slijtage op in de meniscus, waardoor de elasticiteit en de hoeveelheid kraakbeen afneemt. Een andere veelvoorkomende oorzaak van meniscusklachten is de afname in stabiliteit van de kniebanden. Door deze afname van de stabiliteit krijgt de knie namelijk meer bewegingsvrijheid en hierdoor kan het risico op het beschadigen van de meniscus toenemen.

Symptomen

Bij een meniscusblessure geeft belasting van de knie pijnklachten. De pijn ontstaat aan de binnen- of buitenzijde van de knie ter hoogte van de gewrichtsspleet en zal voornamelijk aanwezig zijn bij het traplopen, hurken en bij draaibewegingen. Daarnaast kan beschadiging van de meniscus een instabiel gevoel van de knie veroorzaken. Ook kan er een zwelling ontstaan in de knie.

Een gescheurde meniscus kan slotklachten veroorzaken. Wanneer u de knie buigt en vervolgens niet meer kunt strekken, spreken we van een knie die op slot zit. Het op slot schieten van de knie ontstaat doordat een loszittend deel van de meniscus in het kniegewricht terecht komt. Het loszittende deel blokkeert hierdoor de beweging van het gewricht. Door de knie op een bepaalde manier te bewegen kan het zijn dat het gescheurde deel van de meniscus weer op zijn plaats schiet. Het kniegewricht kan daarna gewoon weer gestrekt worden.

Behandelmogelijkheden

Beschadiging en slijtage van de meniscus zijn vrijwel onomkeerbaar, omdat het gewrichtskraakbeen nagenoeg geen bloedvoorziening bevat. Het is daarom belangrijk om de meniscus zo gezond mogelijk te houden. Voor de behandeling van meniscusklachten kan gekozen worden tussen een invasieve en een conservatieve behandelmethode. De behandelmethode die gekozen wordt hangt af van uw klachten. De behandelmethoden worden hieronder uitgelicht:

· De invasieve behandelmethode bestaat doorgaans uit het uitvoeren van een kijkoperatie (arthroscopie). Tijdens deze operatie kan de meniscus gehecht worden of kan (een deel van) de meniscus verwijderd worden. Een kijkoperatie wordt vaak pas uitgevoerd wanneer er sprake is van een grote scheur van de meniscus met slotklachten.

· De conservatieve behandelmethode bestaat uit een behandeling van een fysiotherapeut. Deze behandeling kan zowel na een kijkoperatie als zonder operatie van toegevoegde waarde zijn. De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in het onder controle houden van de pijn en zwelling. Daarnaast kan de fysiotherapeut u oefeningen geven met als doel de kracht en mobiliteit van de knie te herstellen. Door de spieren te versterken, zal het kniegewricht minder belast worden, waardoor de pijn kan worden verminderd.

Fysiotherapie Broekhuizen

Ervaart u meniscusklachten en bent u benieuwd naar de beste behandelmogelijkheden voor u? Wij helpen u graag bij het kiezen van een passende behandeling om uw klachten zo snel mogelijk te verminderen! Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen, bij Fysiotherapie Broekhuizen bent u van harte welkom.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?