Echografie

In onze praktijk beschikken wij over twee moderne echografie apparaten. Hiermee kunnen wij net dat beetje extra bieden wanneer regulier fysiotherapeutisch onderzoek niet voldoende is. Of wanneer je ergens anders onder behandeling bent en graag een second opinion wilt. Niet elke fysiotherapeut is gecertificeerd om een echo uit te mogen voeren. Bas Broekhuizen (praktijkeigenaar en fysio- manueeltherapeut) is hier echter speciaal voor opgeleid en helpt graag.

Neem direct contact op.  Hoe werkt Echografie?

  Echografie is niet schadelijk voor de gezondheid. Ook is het snel, gemakkelijk en pijnloos. Tijdens een echografie consult worden geluidsgolven uitgezonden en ontvangen. Je hoort of voelt deze niet. Via een transducer (echokop) worden deze geluidsgolven opgevangen. De echokop beweegt met behulp van contactgel over de huid heen en weer. De geluidsgolven worden op een tabletscherm omgezet naar zwart wit beelden.

  Deze pijnloze en gemakkelijke methode brengt diverse zaken in beeld. Zoals de musculoskeletale spieren, pezen, kapsel, banden, botten en gewrichten. Hiermee kunnen onderliggende problemen worden opgespoord. In veel gevallen is de pijnklacht daardoor sneller te achterhalen. Dit zorgt ervoor dat het behandelplan gerichter kan worden opgesteld.

  Hoe werkt echografie?
  Wat is echografie?

  Wanneer kan echografie worden ingezet?

  Een echografisch onderzoek kan worden ingezet als aanvulling op het reguliere fysiotherapeutisch onderzoek. En wanneer tijdens het behandelplan het herstel stagneert. Dit gaat altijd in overleg met de behandelend fysiotherapeut. Klachten of vermoedens waarbij het zinvol kan zijn om echografie toe te passen zijn:

  spierblessures (bijvoorbeeld bij een verdikking of een scheur);
  een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees, verkalking, verdikking/ontsteking);
  een slijmbeursontsteking;
  verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden;
  cystes

  Wat is echografie?

  Echografie, ook bekend als medische sonografie, gebruikt geluidsgolven om beelden te creëren van binnenin je lichaam. Bij Fysio Broekhuizen zetten we deze techniek in om een nauwkeurige diagnose te stellen en de voortgang van je behandeling te monitoren.

  Waarom wordt echografie gebruikt in de fysiotherapie?

  Echografie stelt ons in staat om spieren, pezen, ligamenten en gewrichten in detail te bekijken. Dit helpt ons om de oorzaak van je pijn of ongemak te identificeren en een gepersonaliseerde behandeling op te stellen die is afgestemd op jouw specifieke behoeften.

  Is echografie veilig?

  Ja, echografie is een veilige en niet-invasieve methode. Er wordt geen gebruik gemaakt van ioniserende straling, wat het een veilige keuze maakt voor vrijwel iedereen, inclusief zwangere vrouwen.

  Hoe bereid ik me voor op een echografisch onderzoek?

  Voor de meeste echografische onderzoeken bij Fysio Broekhuizen is geen speciale voorbereiding nodig. We adviseren je comfortabele kleding te dragen die gemakkelijk toegang biedt tot het te onderzoeken gebied.

  Wat kan ik verwachten tijdens het onderzoek?

  Tijdens het onderzoek zal een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten een klein apparaat, de transducer, over je huid bewegen. De transducer zendt geluidsgolven uit die echo’s creëren wanneer ze in contact komen met verschillende weefsels. Deze echo’s worden vervolgens omgezet in beelden die op een scherm worden getoond.

  De Toekomst van Echografie in Fysiotherapie

  Bij Fysio Broekhuizen zijn we voortdurend op zoek naar innovaties die onze behandelingen kunnen verbeteren en de hersteltijd kunnen verkorten. De toekomst van echografie in de fysiotherapie ziet er veelbelovend uit, met ontwikkelingen die nog nauwkeurigere diagnoses en gepersonaliseerde behandelingen mogelijk maken.

  Innovatieve Technieken: We verkennen nieuwe echografische technieken die diepere inzichten bieden in het functioneren van spieren en gewrichten, waardoor we nog specifieker kunnen behandelen.

  Integratie met Behandelplannen: Echografie wordt steeds meer een integraal onderdeel van behandelplannen, waarbij realtime beeldvorming ons helpt om de effectiviteit van bepaalde behandelingen te evalueren en zo nodig aan te passen.

  Opleiding en Training: Ons team blijft zich ontwikkelen door continue opleiding en training in de nieuwste echografische technieken, zodat we je de beste zorg kunnen bieden.

  Bij Fysio Broekhuizen zetten we ons in om de grenzen van de fysiotherapie te verleggen en jou te ondersteunen op je weg naar herstel. Echografie is slechts een van de vele tools die we gebruiken om ervoor te zorgen dat je de meest effectieve behandeling krijgt.

  Heb je nog vragen of wil je meer weten over hoe echografie jou kan helpen? Neem contact met ons op of maak een afspraak. Samen werken we aan jouw herstel.

  Kosten echografie consult

  Wij berekenen een tarief van 50 euro voor een consult echografie.  Ook als u in een andere praktijk in behandeling bent bent u van harte welkom voor een echo diagnostisch onderzoek.

  U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

  × Kunnen wij u helpen?