Dry needling als extra hulpmiddel bij Fysiotherapie

Dry needling, u hoort er steeds vaker en steeds meer over. Het is geen therapie op zichzelf, maar vooral ondersteunend voor de reguliere behandeling van de fysiotherapeut. Fysiotherapeuten gebruiken dry needling met name voor pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit in de betrokken spieren en gewrichten waardoor de therapeut de reguliere behandeling beter kan vervolgen.

In dit artikel bespreken wij wat dry needling is, wanneer en hoe we een dry needling behandeling toepassen en wat het effect is van de behandeling.

Wat is dry needling?

Dry needling is een methode waarbij spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd, behandeld worden. Door kleine naaldjes in de triggerpoints te zetten spant de spier zich lokaal aan. Dit geeft een kortdurende krampreflex waarna spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Het doel is om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid van de spier te vergroten.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die leiden tot zowel pijn in de aangrenzende zenuwbanen als in de spier zelf. In elke spier kunnen triggerpoints ontstaan. Triggerpoints uiten zich vaak in pijn of stijfheid in een spier, bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in de betrokken spieren en/of gewrichten.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Er zijn veel verschillende manieren waarop een triggerpoint kan ontstaan. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Chronisch verkeerde houding
  • Stress (bijvoorbeeld hoge werkdruk)
  • Na een ongeval (bijvoorbeeld sportletsel)
  • Via slaaptekort
  • Een langdurige afwezigheid van beweging (bijvoorbeeld na gips of een brace)
Wat is dry needling

Wanneer en hoe passen we dry needling toe?

Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Broekhuizen zullen allereerst door middel van een gesprek en een gericht lichamelijk onderzoek de klachten analyseren. De fysiotherapeut gaat op zoek naar de spieren die voor de klachten zorgen waarna hij de specifieke triggerpoints in kaart zal brengen. Een dry needling behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints door het aanprikken van de aangedane spier met een klein naaldje.

Dry needling is een effectieve behandelmethode voor spier gerelateerde klachten als gevolg van spierknopen of pijnlijke verhardingen in een spier. Dry needling kan zorgen voor pijn vermindering en vergroting van de functionaliteit van de spier. Wij zullen dry needling ook wel eens gebruiken wanneer wij van mening zijn dat iemand vast loopt met zijn of haar revalidatie/behandeling. Door middel van dry needling kunt u de beweeglijkheid van de spieren vergroten waardoor oefeningen bijvoorbeeld beter of intensiever kunnen worden uitgevoerd. Het resultaat hiervan is dat het herstel spoediger zal verlopen.

Wat is het effect van dry needling?

De stimulatie van de naald bij dry needling zorgt voor een betere stofwisseling en doorbloeding in de spier. Dit wordt ook wel het biochemisch effect genoemd. Het biochemisch effect heeft niet alleen een positieve werking voor de spier zelf maar ook voor de dichtbij gelegen spieren. Een verbeterde doorbloeding zorgt uiteindelijk voor meer spierontspanning. Door dry needling kunnen de triggerpoints langzaam verdwijnen waardoor de spier geleidelijk aan kan herstellen. Dit zorgt ervoor dat de pijn vermindert en de spier- en gewrichtsfunctie toe neemt.

Na een dry needling behandeling voelen de behandelde spieren meestal stijf en vermoeid aan. Dit kunt u vergelijken met het gevoel van hele erge spierpijn. Meestal verdwijnen deze klachten binnen een paar dagen, waarna een gevoel van spierontspanning en een merkbaar verschil in beweeglijkheid van de spier de overhand zullen nemen. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat dry needling een onmiddellijk of korte-termijnverbetering geeft ten aanzien van de pijn en de beweeglijkheid van de spieren. De fysiotherapeut zal na de behandeling oefeningen en eventuele adviezen meegeven om uw herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.

Denkt u dat dry needling de oplossing is voor uw spier gerelateerde klachten of heeft u nog vragen over de behandeling zelf? Aarzel niet, en neem contact met ons op. Want bij Fysiotherapie Broekhuizen helpen we u graag van uw klachten af en zorgen we er tevens voor dat de kans op eventuele herhaalblessures wordt verkleint!

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?