Wat is de toegevoegde waarde van een fysio die ook manueel therapeut is?

Steeds meer mensen zijn onder behandeling van een fysiotherapeut. In 2020 had bijna 26% van de bevolking jaarlijks contact met een fysio- of oefentherapeut. Binnen de fysiotherapie zijn therapeuten steeds vaker gespecialiseerd in een bepaalde richting, waaronder manuele therapie. Wat de toegevoegde waarde is van een fysiotherapeut die ook manueel therapeut is, zal op deze pagina duidelijk worden.

Wat kenmerkt een fysiotherapeut?

Fysiotherapie is een breed begrip. De oorzaken van de problemen die wij het meest tegenkomen bij onze patiënten liggen bij de spieren, pezen, banden of gewrichten. Maar ook stoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, hart, longen en huid kunnen met fysiotherapie verholpen worden.

Manueel therapeut
De veelheid aan mogelijk onderliggende problemen vraagt om verschillende aanpakken bij de behandeling ervan. Deze verschillende aanpakken worden verwezenlijkt door verschillende technieken. Zo kan een fysiotherapeutische behandeling bestaan uit een massage of oefentherapie, maar ook uit dry needling of medical taping. Soms worden verschillende technieken gecombineerd binnen een behandeling.

Waarbij kan een manueel therapeut mij helpen?

Manueel therapeuten behandelen patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. De focus ligt hierbij dus op de gewrichten. De klachten aan de gewrichten leiden tot bewegingsbeperkingen, welke samengaan met pijn en met het slechter kunnen bewegen van die gewrichten. Dit heeft vaak weer invloed op de houding.

Een manueel therapeut kan u helpen als u kampt met hoofd-, nek- of ribpijn of met heup-, rug-, schouder- of kaakklachten. Maar ook in het geval van duizeligheid door het bewegen van de nek, een frozen shoulder of een tenniselleboog bent u bij een manueel therapeut aan het juiste adres.

Wat kenmerkt de behandeling door een manueel therapeut?

Bij de behandeling werken manueel therapeuten vanuit de spieren. De technieken die hierbij worden gebruikt zijn onder andere mobilisaties en manipulaties. Een mobilisatie is een beweging die rustig wordt uitgevoerd en vaak wordt herhaald. Een manipulatie is juist een enkele beweging die kort en snel wordt uitgevoerd, waarvoor weinig tot geen kracht nodig is. Bij een manipulatie kan een krakend geluid te horen zijn. Een manipulatie wordt door de meeste patiënten als vreemd, maar niet pijnlijk ervaren.

Manuele therapie beschouwt het lichaam als één geheel, waarbij alles een invloed kan hebben op de rest van het lichaam. Door deze focus op het lichaam als één geheel is manuele therapie geschikt voor de gehele bevolking. Als u klachten heeft, ongeacht uw leeftijd en beroep, kan manuele fysiotherapie uitkomst bieden.

De toegevoegde waarde van een fysio die ook manueel therapeut is

Het grote voordeel van een fysio die ook manueel therapeut is, is de grote hoeveelheid kennis waarover hij of zij beschikt. Hierdoor zal niet alleen gefocust worden op het toepassen van mobilisaties en manipulaties, maar behoren de technieken gebruikt door een fysiotherapeut ook tot de behandelmogelijkheden. Op deze manier zal een manueel therapeut op zoek gaan naar de behandeling die voor u het meest geschikt is.

Na een behandeling van één van onze manueel therapeuten zult u waarschijnlijk al direct een effect merken. U zult merken dat de bewegingsvrijheid van het betreffende gewricht is vergroot en dat de pijn is verminderd.

Manuele fysiotherapie bij Fysio Broekhuizen

Onze manuele fysiotherapeuten zullen, na het stellen van de diagnose, een persoonlijk hersteltraject opzetten. Hierbij zullen we u vervolgens begeleiden, zodat de klachten op een snelle en effectieve manier zullen verdwijnen.

Mocht u nog vragen hebben of willen starten met uw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?