Bewegen voor ouderen

Tegenwoordig worden mensen steeds ouder en is er de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om dit te bereiken. Bewegen is hierbij een essentieel onderdeel. Het helpt u een goede conditie te behouden en u lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Vitaal ouder worden heeft bovendien als voordeel dat u langer de activiteiten kunt blijven doen die u graag doet.

Waarom is bewegen belangrijk?

Bewegen is uiteraard voor iedereen belangrijk, maar zeker naarmate u ouder wordt. Het is niet alleen gezond voor lichaam en geest maar het zorgt er ook voor dat u langer fit en vitaal blijft. Naarmate we ouder worden neemt de kwaliteit van leven vaak af. Door te blijven bewegen kunnen we dit afremmen of soms zelfs verbeteren. Tevens geeft sporten of bewegen ons letterlijk en figuurlijk energie. U voelt zich beter omdat u meer ontspannen bent en een gevoel van tevredenheid ervaart.
Door beweging worden uw botten en spieren sterker en wordt de coördinatie verbeterd. Daarnaast is lichamelijke beweging goed voor het hart, de bloedvaten en de longen en verkleint het de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Lichamelijke beweging kan ook een heilzame werking hebben op diverse chronische aandoeningen. Denk hierbij aan:

Hersen- of hart infarct
Dementie
Ziekte van Parkinson
Botontkalking waardoor er verschillende breuken ontstaan
Depressie

Bij mensen met artritis kan lichamelijke beweging zelfs de pijn verminderen. Bewegen met beleid is hier wel het advies: ken en respecteer uw grenzen.

Wie wekelijks 2,5 uur (150 minuten) matig/ intensief beweegt, houdt zijn spieren en uithoudingsvermogen op peil. Bovendien helpt het om langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven en vermindert het de kans op fracturen en lichamelijke beperkingen. Andere voordelen van bewegen zijn:

Het verbetert het humeur en geeft energie.
Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten.
Het verbetert de loopsnelheid.
Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht.
Het verhoogt de weerstand en helpt om stress kwijt te raken.
Het verbetert de balans, wat het risico op vallen verkleint.
Het verkleint het risico op fracturen.

Het is belangrijk dat u met beleid beweegt, want bewegen kan zeker op oudere leeftijd bepaalde risico’s met zich meebrengen. Zo is er bijvoorbeeld meer kans op blessures aan botten, pezen en spieren en duurt de genezing van blessures op latere leeftijd langer. Het is dus belangrijk om te starten met bewegen onder deskundige begeleiding.

Fysio Verantwoord Bewegen bij Fysio Broekhuizen

Deze manier van bewegen is vooral geschikt voor mensen die zich niet thuis voelen in een grote sportschool maar wel aan hun gezondheid willen werken. Hier kunt u onder professionele begeleiding en in een schone ruime oefenzaal aan uw gezondheid werken.

Bij de eerste afspraak wordt een persoonlijk schema voor u gemaakt waarin rekening wordt gehouden met uw wensen en lichamelijke conditie. We leggen u rustig alle oefeningen uit en helpen u bij het uitvoeren daarvan. Heeft u alle oefeningen na een aantal lessen onder de knie en wilt u graag zelfstandig aan de slag in onze oefenzaal dan kan dat ook. U maakt de keuze of u dit graag onder begeleiding wilt doen of niet.

Bewegen voor ouderen

Fysiotherapie bij Fysio Broekhuizen

Wanneer u lichamelijk klachten ervaart en hierdoor uw dagelijkse activiteiten niet meer kan uitvoeren zoals voorheen, kan fysiotherapie de uitkomst zijn. Het doel van fysiotherapie is om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk activiteiten (zowel binnen- als buitenshuis) zelfstandig kan blijven uitvoeren. Na een ziekte of operatie proberen wij u zo snel als mogelijk weer op het oude niveau te krijgen en achteruitgang te voorkomen.

Bij de eerste afspraak stellen wij samen een persoonlijk behandelplan op. De behandeling bestaat vooral uit oefentherapie maar daarnaast geven wij ook voorlichting en advies. Het belangrijkste is dat u zo zelfstandig mogelijk functioneert. Bent u niet in staat om naar de praktijk te komen? Dan komen onze therapeuten bij u aan huis om de fysiotherapie te verzorgen.

Afspraak maken

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u direct een afspraak maken? Wij zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur op (0348)443141 of via WhatsApp (06)17475309. Ook kunt u mailen naar info@fysiobroekhuizen.nl of via de website een afspraak inplannen.

U kunt met iedere soort klacht bij ons terecht.

× Kunnen wij u helpen?